Naslovna Društvo AŽC traži odgovornost sudija u slučajevima porodičnog nasilja koji su okončani ubistvima

AŽC traži odgovornost sudija u slučajevima porodičnog nasilja koji su okončani ubistvima

3 min read
0
808

Beograd, 25. jul 2017. –  Autonomni ženski centar uputio je otvorena pisma Republičkom javnom tužilaštvu, Državnom veću tužilaca i Visokom savetu sudstva tražeći odgovornost sudija, javnih tužilaca i njihovih zamenika, koji su postupali u slučajevima nasilja u porodici okončanih ubistvima u centrima za socijalni rad na Novom Beogradu i u Rakovici.

Centar je pozvao te organe da obaveste javnost o merama i odlukama koje su preuzeli u vezi tih slučajeva kao i da sprovedu disciplinski postupak i odluče o naknadi štete "u skladu sa utvrđenim činjenicama".

"Imajući u vidu teške posledice, gubitak života dve žene i deteta, tražimo da utvrdite da li su javni tužioci i njihovi zamenici vršili svoj posao stručno, savesno, nepristrasno, pravično i bez nepotrebnog odlaganja, posebno vodeći računa o zaštiti oštećenih, odnosno da utvrdite da li je u konkretnim slučajevima bilo elemenata nepravilnog i ili nesavesnog rada zamenika javnih tužilaca", navodi se u pismima.

Dodaje se da javnost ima pravo da dobije "odgovarajuću i potpunu informaciju o odgovornosti javnih tužilaca, koji su dužni da organizuju rad zamenika ali i tužilačkog osoblja, u cilju što efikasnije razmene informacija o predmetima i odlučivanju o hitnosti u postupanju".

"Želimo da istaknemo da je gubitak ljudskih života, života žena i dece, nenadoknadiv. Ako se za to ne preuzme odgovornost, žene će i dalje ubijati uz saznanje nadležnih iz države", naveo je Autonomni ženski centar.

Nedavno je u slučajevima porodičnog nasilja jedna žena ubijena u novobeogradskom Centru za socijalni rad, dok je ispred odeljenja Centra u Rakovici muž ubio svoje dete i bivšu ženu.

Na predlog gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Upravni odbor Gradskog centra za socijalni rad smenio je ranije v.d. direktorku te institucije Mikainu Stevanović zbog utvrđenih nepravilnosti u radu.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Beograd, 17. jul 2018. –  Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politi…