Naslovna Politika Beogradska komunalna preduzeća prikupljaju fotokopije dokumenata

Beogradska komunalna preduzeća prikupljaju fotokopije dokumenata

3 min read
0
277

Beograd, 01. novembar 2016. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić utvrdio je da većina javnih komunalnih preduzeća Grada Beograda bez pravnog osnova prikuplja fotokopije ličnih karata i drugih dokumenata korisnika usluga, zbog čega će tim preduzećima biti upućeno upozorenje, saopšteno je 1. novembra.

Postupak nadzora sproveden je u 13 javnih komunalnih preduzeća a takav način prikupljanja podataka građana zabeležen je u deset.

"Potreba utvrđivanja identiteta korisnika usluga u konkretnim slučajevima podrazumeva uvid u lična dokumenta, odnosno određene podatke, ali ne i fotokopiranje i zadržavanje ličnih dokumenata. Fotokopiranje i zadržavanje ličnih dokumenata građana, kao oblik obrade podataka o ličnosti, predstavlja invazivan prodor u privatnost i takva obrada podataka dozvoljena je samo kada je zakonom izričito predviđena", naveo je poverenik u saopštenju.

Najavljeno je da će tim preduzećima, u skladu sa zakonom, biti upućena upozorenja a potom će, u slučaju potrebe, biti preduzete i druge zakonom predviđene mere.

Poverenik je podsetio da javna komunalna preduzeća, kao i svi koji od građana traže da fotokopiraju i predaju im lična dokumenta u slučajevima kada to nije izričito predviđeno zakonom, obavljaju nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, a uz to građane "suočavaju i sa nepotrebnim maltretmanom i troškovima, nezavisno od toga koliki su".

"Međutim, mnogo je važnije da se na ovaj način, bez osnova i svrhe koja bi to opravdala, formiraju ogromne zbirke ličnih dokumenata što je, čak i u uslovima u kojima bi JKP organizovala mnogo kvalitetniju zaštitu, nepotrebno a višestruko uvećava rizik zloupotrebe ličnih podataka", ocenio je Šabić u saopštenju.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Većina građana za kompromis o Kosovu, mali broj spreman na lično odricanje

Beograd, 20. april 2018. – Građani su svesni da Srbija nema moći na Kosovu i Metohij…