Naslovna Politika Bez Deklaracije o REKOM-u na samitu u Londonu

Bez Deklaracije o REKOM-u na samitu u Londonu

2 min read
0
77
Koalicija za REKOM

Beograd, 7. jul 2018. – Čvrsto obećanje predsednika Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije da će premijeri vlada tih zemalja, na samitu u Londonu 10. jula, potpisati Deklaraciju o osnivanju REKOM-a nije donelo očekivane rezultate, saopštila je danas koalicija za REKOM.

Kako se navodi u saopštenju, Koalicija do 7. jula nije primila odluke vlada svih pomenutih zemalja.

Zbog toga je organizator samita (Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije) zaključilo dnevni red bez planirane tačke za Deklaraciju o Regionalnoj komisiji za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih godina (REKOM).

Potpisivanje Deklaracije o REKOM-u je osmišljeno kao manifestacija spremnosti lidera postjugoslovenskih zemalja da se zajednički bave nedavnom prošlošću, utvrđivanjem činjenica o raznim zločinima i žrtvama, i kao poziv preostalim postjugoslovenskim zemljama – Hrvatskoj, BiH i Sloveniji, da zajednički ponesu teret prošlosti i dopinesu izgradnji kulture saosećanja i poštovanja svih žrtava ratova devedestih godina”, navodi se u saopštenju.

Koalicija za REKOM je dodala da nastavlja saradnju i dogovor sa institucijama postjugoslovenskih zemalja u vezi sa osnivanjem REKOM-a.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Novi plan za Bregzit – inovativno partnerstvo ili vazalni odnos

London, 15. jul 2018. –  Britanska vlada objavila je dokument o Bregzitu prema …