Naslovna Politika BIRN: Džihadisti sa Balkana se vraćaju kući

BIRN: Džihadisti sa Balkana se vraćaju kući

3 min read
0
384

Beograd, 11- avgust 2017. (BIRN) – Razočarani brutalnošću, bedom i surovošću Islamske države, neki od boraca sa Balkana, koji su u Siriji ratovali na strani ove terorističke organizacije su se svojski potrudili da napuste Bliski Istok i vrate se svojim kućama.

Šesnaest meseci nakon što je otišao u ISIS-ov kalifat u Siriji – verujući u idealan život u potpunom verskom okruženju – Hilmi, Bošnjak, pobegao je nazad na Balkan, razočaran onime što je tamo video. 

,,Tamo nije bilo ničega, nema struje, nemaš knjigu, nemaš internet, ništa“, Hilmi je rekao za BIRN.

,,Imao sam kod sebe 400 evra koji su brzo potrošeni na hranu i osnovne potrepštine. Prijavio sam se u mekteb [ured] za bolesne gde sam dobijao 50 dolara mesečno. Moja supruga je pomagala starijim ženama pa su joj one nekad davale skromnu nadoknadu. A ja sam ludio sve vreme i gledao kako da spasim porodicu i pobegnem odatle“, seća se Hilmi.

,,Evo vidi“, nastavlja, otvarajući svoj laptop i pokazujući video snimak.

,,Tu nema prirode, nema trave, sve uvelo, napušteno; vidi ove tobože ovce kako su mršave…sve što smo mogli raditi je prošetati malo okolo“, kaže Hilmi, a onda pokazuje i fotografije svoje porodice i prijatelja.

Neki od njih nisu nikada uspeli pobeći iz Sirije.

Sa druge strane tvrdi da neki koji su propagirali i strogo implementirali rigidna verska pravila su sebe izuzeli od istih i uživali u svim dozvoljenim i nedozvoljenim ovozemaljskim blagodetima.

Ceo tekst Jove Martinovića možete pročitati na portalu Javno.rs.
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…