Naslovna Društvo BIRN: Tužilaštvo odbija da dostavi dokumentaciju iz istrage za požar u Depou

BIRN: Tužilaštvo odbija da dostavi dokumentaciju iz istrage za požar u Depou

4 min read
0
561

Beograd, 09. oktobar 2017. – Iako tvrde da nema odgovornih za požar u kome je izgoreo tramvajski depo u Beogradu, Tužilaštvo odbija da dostavi dokumentaciju o sprovedenoj istrazi zbog neke buduće istrage.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbilo je da BIRN-u dostavi dokumentaciju iz istrage o požaru u kojem je tržni centar Depo u potpunosti izgoreo 2014. godine.

Takvo rešenje ovo tužilaštvo donelo je postupajući po Zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja koji je BIRN uputio nakon što je saopšteno da će Grad Beograd prodati zemljište i objekte u Bulevaru kralja Aleksandra 142.

BIRN- u je najpre iz tužilaštva potvrđeno da je vođena istraga, ali da je njome utvrđeno da za izbijanje požara niko nije odgovoran. U drugom dopisu, BIRN-u je uskraćeno da predgleda dokumentaciju iz istrage.

U obrazloženju rešenja koje je potpisao tužilac Ljubivoje Đorđević, navodi se da je Tužilaštvo utvrdilo „da se u radnjama nijednog lica ne stiču bitni elementi bilo kog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti“, ali uprkos tome odbija da dokumentaciju iz istrage dostavi, jer bi se dostavljanjem dokumentacije koju je tražio BIRN „moglo ugroziti vođenje krivičnog postupka, ukoliko po saznanju novih činjenica i novih dokaza, tužilaštvo eventualno donese odluku o pokretanju krivičnog postupka protiv lica, s obzirom da ista sadrži dokaze koje je u dosadašnjem toku postupka prikupilo i radnje koje je preduzelo, a koje se ne mogu stavljati na uvid pre saslušanja osumnjičenog“.

Iz ovog rešenja nije jasno zbog čega bi se vodila neka nova istraga ako je istraga na okolnosti paljenja Depoa okončana, što je verovatno i dovelo do toga da Grad Beograd odluči da proda zemljište u tzv. ekstra zoni zainteresovanim investitorima.

Zbog odbijanja obrazloženih pomenutim kontradiktornostima, BIRN je podneo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.

Tekst Jelene Veljković, u celosti, možete pročitati na sajtu BIRN-a.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Beograd, 17. jul 2018. –  Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politi…