Naslovna Društvo Blokada izbora zamenika tužilaca šteti građanima Srbije

Blokada izbora zamenika tužilaca šteti građanima Srbije

4 min read
0
424
boginja pravde

Beograd, 9. mart 2018. – Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika Srbije ocenilo je da bi blokada izbora kandidata za zamenike javnih tužilaca predstavljala smetnju za normalno funkcionisanje javnotužilačke organizacije, što bi pre svega štetilo interesima građana Srbije.

U pismu predsednici Skupštine Srbije i šefovima poslaničkih grupa Udruženje je navelo da se ne slaže se sa ocenom Alumni kluba Pravosudne akademije da je protivustavan i protivzakonit predlog kandidata za prvi izbor za zamenike javnih tužilaca, o kome će parlament odlučivati tokom redovnog zasedanja.

Udruženje je dodalo da se ne slaže ni sa pozivom Alumni kluba Pravosudne akademije da poslanici ne glasaju za kandidate za zamenike javnih tužilaca koje je predložilo Državno veća tužilaca.

U pismu se napominje da je konkurs sproveden primenom Pravilnika o programu i načinu polaganja ispita na kome se proverava stručnost i osposobljenost kandidata koji se prvi put bira na funkciju zamenika javnog tužioca.

"Taj pravilnik je prepoznat u polugodišnjim izveštajima EK o pregledu stanja u poglavljima 23 i 24 u 2017. godini kao iskorak ka cilju stvaranja transparentnog sistema za imenovanje zamenika javnih tužilaca i povećanju objektivnosti, transparentnosti i predvidljivosti u karijernom napredovanju", navodi se u pismu.

Dodaje se da su upravo kandidati sa Pravosudne akademije bili oslobođeni obaveze da polažu pisani test pred Državnim većem tužilaca, a da su test svi drugi kandidati, uključujući i one o kojima će poslanici glasati, položili sa najvišim ocenama. 

Udurženje je zamolilo poslanike da imaju na umu da ih je da ne glasaju za izbor zamenika javnih tužilaca pozvalo udruženje čiji su članovi u postupku predlaganja bili povlašćeni i koji jedini nisu morali da svoju stručnost i osposobljenost za obavljanje javnotužilačke funkcije testiraju pred Državnim većem tužilaca.

"Svi drugi kandidati o kojima ćete se izjasniti polagali su ispit pred Državnim većem tužilaca, koji je obuhvatao kako poznavanje propisa, tako i praktičnu primenu istih u izradi optužnog akta, kao osnove javnotužilačkog posla, te da su ti kandidati dobili najviše ocene stručnosti i osposobljenosti", navodi se u pismu Udruženja.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Haški sud odlučio da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji

Hag, 13. jun 2018. –  Međunarodni sud u Hagu odlučio je da ustupi Srbiji proces…