Naslovna Borba protiv korupcije CINS: Agencija utvrdila sukob interesa, Kusturica negira, ostali državni organi ne vide nepravilnosti

CINS: Agencija utvrdila sukob interesa, Kusturica negira, ostali državni organi ne vide nepravilnosti

3 min read
0
456

Beograd, 11. oktobar 2017. – Prema ugovorima koje je Kusturica potpisivao kao direktor državnog Parka prirode Mokra gora, njegova privatna firma trebalo je da postane vlasnik dela novih objekata, dok bi sve troškove materijala snosio Park prirode.

Naime, Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila je da je Emir Kusturica, filmski reditelj i predsednik skupštine Parka prirode Mokra Gora, prekršio četiri člana Zakona o Agenciji: dva koja se odnose na sukob interesa, te po jedan o zabrani vršenja više javnih funkcija bez saglasnosti Agencije i o obavezi prenošenja upravljačkih prava u privatnoj firmi prilikom stupanja na funkciju.

Zbog toga je Kusturici u martu 2017. godine izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o Agenciji, koja je postala konačna 6. septembra.

Između ostalog, Agencija je ovakvu odluku donela zbog toga što je Kusturica kao nekadašnji direktor Parka prirode potpisivao ugovore sa svojom privatnom firmom Lotika.

Park prirode Mokra gora je državno preduzeće koje upravlja Parkom prirode “Šargan-Mokra gora”. Kusturica je funkciju direktora Parka prirode obavljao od njegovog osnivanja 2006. do 2013. godine, a ostavku je podneo nakon što su službenici Državne revizorske institucije ukazali na nepravilnosti u radu Parka, poput problematičnih javnih nabavki i nepopisivanja imovine i obaveza. Potom je postao predsednik Skupštine Parka prirode.

Deo nepravilnosti koje je Agencija utvrdila odnosi se na period dok je Kusturica bio direktor Parka prirode, a deo kada je postao predsednik Skupštine.

Tekst Milice Stojanović, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Požarevac: Šta je kvalifikacija da neko bude u telu za praćenje primene LAP-a za borbu protiv korupcije?

Požarevac, 10. jul 2018. – Pred Višim sudom u Požarevcu nastavljen je parničn…