Naslovna Borba protiv korupcije CINS: Malom najblaže kazne za kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije

CINS: Malom najblaže kazne za kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije

3 min read
0
168

Beograd, 13. novembar 2017. – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali tri puta je prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i sva tri puta to telo mu je izreklo upozorenje kao najblažu moguću kaznu, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Po navodima CINS-a, gradonačelnik Beograda dobijao je upozorenja jer nije prijavio da je preneo upravljačka prava u firmi koju je posedovao, zbog kasnog dostavljanja izveštaja o imovini i prihodima nakon što je postavljen za člana Upravnog odbora Kliničkog centra Srbije kao i zbog slanja netačnih i nepotpunih podataka o imovini. 

"Upravo zbog sumnje u namerno neprijavljivanje imovine i prihoda ili davanje lažnih podataka, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je od 2010. godine 63 krivične prijave protiv funkcionera širom Srbije ali u slučaju Malog to nije učinila", naveo je CINS.

Podsećajući da je za krivično delo neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka o imovini zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina, CINS je naveo da je profesorka filozofije Miljana Golubović, protiv koje je Agencija za borbu protiv korupcije podnela krivičnu prijavu 2015. godine jer nije na vreme prijavila smanjena primanja, morala da plati kaznu od 40.000 dinara. 

Odgovarajući na pitanja CINS-a, Agencija za borbu protiv korupcije je navela da "ne postoji zakonska mogućnost da se funkcioneru kome je jednom izrečena mera upozorenja u drugom postupku utvrđivanja povrede Zakona o Agenciji izrekne teža mera, odnosno mera javnog objavljivanja preporuke za razrešenje ili mere javnog objavljivanja odluke o povredi". 

"Iz Agencije dodaju da je zbog toga u Nacrtu novog zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije predviđeno da se u ovakvim situacijama može izreći teža mera poput preporuke za razrešenje. Usvajanje novog zakona kasni više od tri godine", naveo je CINS.

Tekst Anđele Milivojević, u celosti, možete pročitati na sajtu CINS-a.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ispitati moguću političku povezanost novoizabranog direktora Agencije za borbu protiv korupcije

Beograd, 18. januar 2018. – Transparentnost Srbija poziva Odbor Agencije da isp…