Naslovna Politika Dostojanstven rad je za mnoge u Srbiji nedostupan

Dostojanstven rad je za mnoge u Srbiji nedostupan

3 min read
0
346

Beograd, 05. oktobar 2017. – Dostojanstven rad u Srbiji ugrožava i država koja je servilna prema multinacionalnim korporacijama, među kojima je i Fijat Krajsler u Kragujevcu, za koje kao da ne važi domaće zakonodavstvo, rekao je agenciji Beta u Kragujevcu predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković.

"Ovde privatne korporacije, pogotovu multunacionalne, ne plaćaju poreze i doprinose, ne uplaćuju osiguranje, kao u Goši u Smederevskoj Palanci gde ne uplaćuju ni plate. Omogućuje im se da angažuju radnu snagu za 200 evra mesećno, plus 20 ili 25 odsto što se unapred dogovara sa nama. Ono čega se pametan stidi, budala se ponosi, da imamo jeftinu, a obrazovanu radnu snagu. To ugrožava prava zaposlenih", rekao je Stojiljković.

On je ocenio da je prostor nedostojanstvenog rada u Srbiji ogroman i kazao da dostojanstven rad znači da je bezbedan, ugovoren, da nije rad “na crno” i da je pristojno i na vreme plaćen.

Stojiljković je rekao da ono što bi trebalo ljudima da pripada, što je garantovano deklaracijama i deo evropskih vrednosti, nije obezbeđeno građanima i građankama Srbije.

Kako je naveo, 10 odsto zaposlenih u Srbiji ide na posao a ne prima platu, a petina zaposlenih je u sivoj ekonomiji.

"Imate masovnu isplatu na ruke, a to je dogovor sa poslodavcem da se isplaćuje minimalac preko papira, a ostalo na ruke", rekao je Stojiljković.

On je naveo da sindikat u takvoj situaciji može da nešto promeni i to "onoliko koliko je sposoban, koliko ljudi koji ga predvode imaju integriteta, ne prodaju se i koliko ih zaposleni podrže".

"Imamo nepotkupljiv sindikalni vrh, ali i ljude koji žive u strahu od gubitka posla, nezaposlenosti, i nisu spremni da rizikuju", rekao je Stojiljković.

On je rekao da je 7. oktobar Dan dostojanstvenog rada, ali je postavio pitanje da li će iko drugi, sem sindikata da ga se seti.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…