Naslovna Kultura Film ‘’Druga strana svega’’ pred valjevskom publikom

‘’Druga strana svega’’ pred valjevskom publikom

3 min read
0
853
Druga strana svega

Valjevo, 8. januar 2018. – U okviru Valjevskih filmskih susreta valjevska publika imaće priliku da 15. januara pogleda  dokumentarni film ‘’Druga strana svega’’, novo ostvarenje Mile Turajlić.

Prva projekcija filma počinje u 17:30, a druga u 20 časova u Bioskopu "85" (bivši Dom omladine) i ulaz je besplatan. Nakon druge projekcije će uslediti razgovor sa autorkom filma.

Kroz intimne razgovore majke i ćerke, dokumentarni film Druga strana svega ispituje ishode političkog angažovanja u vremenu nacionalizma, građanskog rata i diktature.

Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke, čuvene profesorke Unverziteta u Beogradu Srbijanke Turajlić, o njenoj borbi i razočarenjima, hronika jedne porodice postaje i portret jednog društva tokom političkih nemira i postavlja pitanje da li, i kako nove generacije nastavljaju i oblikuju borbu za budućnost zemlje u kojoj žive.

Film Druga strana svega je imao svetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), njujoršku premijeru (NYC DOC) i evropsku premijeru u Amsterdamu, gde je osvojio glavnu nagradu na najvažnijem festivalu dokumentarnog filma IDFA, a zatim popunio Sava Centar na domaćoj premijeri, održanoj 29. novembra u okviru 23. Festivala autorskog filma. 

Rediteljka, domaćoj publici poznata po svom debitantskom filmu „Cinema Komunisto“, je svoje drugo ostvarenje snimala više od 5 godina.

Film Druga strana svega je finansijski podržao Filmski centar Srbije, a iza produkcije filma stoje beogradska producentska kuća Dribbling Pictures i francuska kuća Survivance. Posebno je značajno da je koproducent na filmu HBO Europe, svetski poznat po nagrađivanim i kvalitetnim pričama koje su osvojile kritičare i gledaoce širom sveta, kome je „Druga strana svega“ prva koprodukcija sa Srbijom.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Otvorene prijave za program prevođenja “Traduki”

Berlin, 21. jul 2018. – Traduki program otvorio je prijave za podršku pr…