Naslovna Društvo Životna sredina Drugog avgusta planeta ulazi u ekološki dug

Drugog avgusta planeta ulazi u ekološki dug

4 min read
0
579

Vašington, 28, jul 2017. – Dan ekološkog duga ove godine dolazi već 2. avgusta, najranije otkako se obavljaju merenja, saopštila je  Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) 28. jula.

Taj  datum označava datum kada godišnja potražnja čovečanstva prema prirodi premašuje ono što Zemlja može da regeneriše u toj godini.

Taj datum se pomerio sa kraja septembra (mereno 1997. godine) na 2. avgust ove godine, najranije otkako je svet prvi put ušao u ekološki dug početkom 1970-ih. To znači da čovečanstvo trenutno koristi resurse 1,7 puta brže nego što ekosistemi mogu da se regenerišu, navodi se u saopštenju.

U njemu se takođe naglašava da na globalnom nivou troškovi prekomerne ekološke potrošnje postaju sve vidljiviji širom sveta, u obliku nestajanja šuma, suša, oskudice vode, erozije tla, gubitka biološke raznovrsnosti i nakupljanja ugljen-dioksida u atmosferi.

Prema Izveštaju WWF o stanju planete, objavljenom u oktobru prošle godine, sve zemlje u regionu žive iznad svojih prirodnih kapaciteta. To dokazuju i podaci GFN-a o ekološkom otisku, koji se mere u globalnim hektarima (ghe) što je jedinica za merenje ljudskih zahteva prema Zemlji (ekološki otisak) i sposobnosti Zemlje da im udovolji (biokapacitet).

Prema najnovijim podacima, Srbija troši resurse 1,82 planete. Njen ekološki otisak čine ugljen-dioksid (1,76 gha), obradive površine (0,75 gha), šumski proizvodi (0,48 gha), ribarstvo (0,03 gha), naseljena područja (0,06 gha) i pašnjaci (0,02 gha). Biokapacitet po stanovniku iznosi 1,58 gha, a ekološki otisak je 3,1 gha.

WWF u saopštenju navodi da bi na globalnom nivou pomeranjem Dana ekološkog duga za 4,5 dana unazad, do 2050. godine Zemlja mogla da se vrati u okvire biokapaciteta jedne planete.

Već je poznato daje ljudska potrošnja prvi put počela da premašuje kapacitete naše planete početkom '70- godina prošlog veka i od tada "dan prekoračenja" svake godine nastupa sve ranije, zbog rasta populacije i sve većih apetita čovečanstva.

Predsednik "Global futprint netvorka" Matis Vakernagel je još 2015. upozorio da je stanje dugoročno neodrživo i da je problem što se ništa ne čini da se ono promeni.

Njegova organizacija procenjuje da trenutno trošimo ono što bi bilo ekvivalent jedne i po Zemlje. Ako nastave istim tempom, ljudi će do 2030. trošiti ekvivalent dve planete,prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Životna sredina
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Javna debata Arhus centra o konceptu cirkularne ekonomije

Novi Sad, 6. jul 2018. –  Arhus centar Novi Sad organizuje javnu debatu u sklop…