Naslovna Politika Evropska unija EU: Komesari (ne) troše mnogo na putovanja

EU: Komesari (ne) troše mnogo na putovanja

7 min read
0
435
Evropska komisija

Brisel, 10. avgust 2017. – Evropska komisija je u prva dva meseca 2016. za putovanja potrošila gotovo pola miliona evra ili u proseku 8.900 evra po komesaru mesečno, pokazuju podaci koje je dobila jedna španska nevladina organizacija.

Podatke o putnim troškovima Komisije za 2016. pre šest meseci je tražila grupa građana EU ali je EK, posle dugotrajnog razmatranja, odlučila da objavi podatke samo za januar i februar.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini oborila je rekord po putnim troškovima – njeno putovanje u Baku i Jerevan od 9. februara do 3. marta 2016. koštalo je 75.393 evra, pokazuju podaci koje je dobila španska organizacija Akses info (Access).

Troškovi putovanja osetno se razlikuju od komesara do komesara.

Komisija je nastojeći da opravda troškove putovanja 9. avgusta održala konferenciju za štampu na kojoj je portparolka EK Mina Andrejeva rekla i da je na neka putovanja komesari trebalo da lete komercijalnim letovima ali da takvih letova nije bilo. To je bio slučaj sa putovanjem Federike Mogerini i sa dvodnevnim putovanjem predsednika Komisije Žan-Kloda Junkera u Rim koje je koštalo 27.000 evra.

"Informacija o visini troškova nije kompletna", kazala je Andrejeva. Kako je dodala, troškovi Junkerovog putovanja u Rim su za delegaciju od devetoro ljudi i Komisija je iznajmila privatan avion "jer nije bilo komercijalnog leta koji bi odgovarao rasporedu predsednika Komisije".

Kodeks ponašanja EK dopušta komesarima da putuju zakupljenim avionima ako nema komercijalnog leta koji im se uklapa u raspored.

Junker je tokom posete Rimu 26. februara 2016. imao "veoma intenzivan program", uključujući sastanke sa sadašnjim i bivšim italijanskim predsednikom, predsednicima oba doma parlamenta i premijerom.

Veiki trošak napravio je i komesar Hristos Stlijanides koji je zadužen za humanitarnu pomoć. On je posetio više zemalja, uključujući Somaliju i Tursku, što je ukupno koštalo 11.000 evra.

Inače, Junkerovi troškovi u januaru i februaru od 63.877 evra uključuju i pola dnevnice u visini od 48 evra za posetu Nemačkoj.

Međutim, ako se ukupni troškovi EK raspodele po putu, oni i nisu tako veliki – 500.000 evra deli se na 261 zvanično putovanje, što znači u proseku 1.900 evra po putu.

Najskuplje noćenje zabeleženo je u Adis Abebi, od 629 evra.

Akses info je kritikovao Komisiju što je objavila samo mali deo troškova.

Naime, 120 građana EU je pre pola godine tražilo podatke o putnim troškovima svih 28 komesara za celu 2016.

Komisija je međutim unilateralno odlučila da obelodani samo podatke za prva dva meseca te godine.

"Davanje podataka za samo dva meseca na zahtev 120 građana govori samo za sebe", rekla je direktorka organizacije Akses info Evropa Helen Darbišer (Helen Darbishire).

"Komisija nam je rekla da je u poslednjih šest meseci dugo diskutovala o zahtevu. Mogli su to vreme bolje da potroše i odgovore na naše zahteve", istakla je direktorka Aksesa.

Andrejeva međutim tvrdi da je Evropska komisija "jedna od najtransparentnijih administracija u svetu".

Komisija je saopštila i da Junker "nije mnogo putovao" od kako je 2014. preuzeo funkciju.

Predsednik Komsije imao je prosečno "dva zvanična putovanja mesečno" plus "treće" u Strazbur na sesiju Evropskog parlamenta i okupljanja poput skupova Grupe 20 i Grupe 7, kazala je Andrejeva. "Dva službena putovanja mesečno predstavljaju minimum", dodala je ona.

Kada je reč o putovanjima komesara u zemlje iz kojih dolaze, "predsednik Junker je tražio" od komesara da putuju u svoje zemlje jer su oni najbolji ambasadori "da objasne građanima kako EU radi", istakla je portparolka Komisije, a prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…