Naslovna Politika Evropska unija Srbija i Evropska unija EU za E-zdravlje – veću dostupnost zdravstvenih usluga i efikasniji zdravstveni sistem

EU za E-zdravlje – veću dostupnost zdravstvenih usluga i efikasniji zdravstveni sistem

1 min read
0
765

Od proleća 2015. godine, pacijenti u kruševačkoj bolnici moći će brže i jednostavnije da dođu do zdravstvenih usluga zahvaljujući jedinstvenom informacionom sistemu vrednom 200 hiljada evra u okviru programa koji finansira Evropska unija.

U praksi bi to trebalo da znači da pacijentu neće biti potreban uput na papiru, već će biti poslat elektronskim putem, a pacijent može da zakaže pregled kod specijaliste i SMS-om ili slanjem elektronske pošte.

Kada bude došao kod specijaliste, ni pacijent ni lekar se više neće opterećivati papirologijom: svi uputi za dalje pretrage biće slati elektronskim putem, a tako će stizati i rezultati nazad u ordinaciju lekara.

Projekat Integrisani zdravstveni informacioni sistem (EU-IHIS) finansira Evropska unija sa 2,5 miliona evra iz pretpristupnih IPA fondova. Ovaj projekat predviđa uvođenje jedinstvenog bolničkog informacionog sistema u 19 zdravstvenih ustanova u Srbiji, kao i razvoj elektronskog zdravstvenog dosijea pacijenata.

Opširnije na sajtu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ditman: Pre članstva u EU, Srbija mora rešiti problem sa Kosovom

Beograd, 19. jun 2018. – Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da očekuje…