Naslovna Politika Evropska unija Evropska komisija podržava elektronsku bazu podataka o imunizaciji

Evropska komisija podržava elektronsku bazu podataka o imunizaciji

7 min read
0
409
vakcinacija

Brisel, 06. oktobar 2017. – Evropska komisija podržava stvaranje elektronskog sistema za podatke o imunizaciji stanovništva koji će pomoći članicama Evropske unije da pojačaju prekograničnu saradnju i zaštitu od zaraznih bolesti.

Nedavna epidemija malih boginja u EU ukazala je na potrebu deljenja informacija, a kampanje protiv vakcina pokazuju da je neophodno ohrabriti i bolje informisati građane o vakcinaciji.

Sve češća neodlučnost ljudi u vezi sa vakcinisanjem, zajedno sa činjenicom da zdravstveni sistemi u članicama EU nisu dovoljno pripremljeni za suočavanje sa zaraznim bolestima, izazvala je zabrinutost u Briselu i evropskim prestonicama i naterala ih da traže način da smanje opasnost od izbijanja epidemija.

Poslednji primer je bila epidemija malih boginja, koja je odnela 42 života u zemljama EU tokom 2016. i 2017. godine. Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, epidemija malih boginja u EU i dalje se širi, predstavljajući ozbiljnu opasnost po javno zdravlje.

Stvaranje elektronske baze podataka bilo bi značajno sredstvo za jačanje zdravstvenih sistema na nacionalnom nivou i pomoglo bi vlastima da ohrabruju ljude da se vakcinišu i da nadgledaju sprovođenje vakcinacije.

Komesar EU za zdravlje Vitenis Andriukaitis smatra da je takva mera apsolutno neophodna i da predstavlja veliki korak za koordinisanje potreba zemalja članica.

"Digitalna revolucija je tu i u mnogim slučajevima se razvija brže nego što se očekivalo. Tako da moramo da to iskoristimo, ne samo da živimo s tim", izjavio je za EURACTIV.com Martin Sejšel, zamenik generalnog direktora za zdravlje i bezbednost hrane u Generalnom direktoratu EK.

Sistem evidencije imunizacije, koji bi bio elektronska verzija registara primljnih vakcina, sadržao bi istoriju svih vakcina koje su odrasla osoba ili dete primili. Kroz takvo prikupljanje podataka zemlje EU bi mogle da nadgledaju vakcinaciju stanovništva i poboljšaju međugraničnu saradnju u slučaju epidemija.

"Ako ste zajedno dogovorili pravila lakše je da zajedno radite. Kada su u pitanju zarazne bolesti, članice moraju da budu zajednički pripremljene, ne samo pojedinačno", izjavio je Sejšel na konferenciji "Istraživanje potreba i budućeg razvoja evidencije imunizacije u EU" Evropskog zdravstvenog foruma Gaštajn u Austriji.

Sejšel je rekao da izvršni organi EU podržavaju tu ideju. "Radimo na digitalnoj agendi i zdravlje je važan deo toga", kazao je Sejšel.

Evidencija imunizacije će doprineti prevenciji bolesti širom Evrope, rekao je Sejšel i dodao da su zemlje shvatile da su im potrebne informacije ne samo o svojoj situaciji nego i o situaciji u drugim državama.

U kreiranju elektronske evidencije imunizacije ključno pitanje će biti njeno finansiranje, a treba imati u vidu i tehnička i pravna pitanja.

Pitanje etike je takođe važno u toj oblasti, pošto građani nemaju vlasništvo nad podacima o svom zdravlju.

Sejšel smatra da građani nisu toliko zabrinuti za korišćenje njihovih podataka u sistemima javnog zdravlja, nego da žele garancije da ih neće zloupotrebiti oni koji ne bi trebalo da ih koriste ili da ih koriste u pogrešne svrhe.

"To znači da treba da imamo jaku i dobru upravu, kao što imamo u mnogim drugim pogledima gde su podaci takođe osetljivi", rekao je Sejšel.

Na konferenciji u Austriji predstavljen je i francuski vebsajt MesVaccins.net, na kojem se mogu dobiti personalizovane informacije o vakcinaciji i podeliti podaci sa zdravstvenim stručnjacima.

"Neodlučnost u vezi s vakcinisanjem raste, dok se preporuke o vakcinama sve više razvijaju i postaju sve kompleksnije, zbog čega za javnost postaje teško da razume i primeni preporuke o vakcinaciji", izjavio je osnivač tog projekta Žan-Lui Koek.

Takvu situaciju, prema njegovom mišljenju, koriste pokreti koji su protiv vakcinacije, a koji su prilično dobro povezani i "mogu da šire jednostavne ali pogrešne poruke putem interneta bez ikakve kontrole".

"Pokušavamo da to pojednostavimo kroz personalizaciju. To je novi način da sprečimo da neodlučnost o vakcinama dobije velike razmere", kazao je Koek, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…