Naslovna Politika Fabrici: Dupliraćemo napore da bi ubrzali proces pristupanja EU

Fabrici: Dupliraćemo napore da bi ubrzali proces pristupanja EU

7 min read
0
294
Sem Fabrici

Bujanovac, 4. decembar 2017. – Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je u Bujanovcu da su odnosi Srbije i Evropske unije u "veoma povoljnom" periodu jer je "određeni broj koraka" već preduzet u približavanja Srbije Uniji. 

Fabrici je novinarima posle sastanka s predsednikom Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoranom Stankovićem kazao da su regionalna stabilnost, saradnja i ekonomski razvoj važni za EU.

"Moj osnovni posao na ovoj funkciji je pomoć Srbiji da se približi Uniji, a krajnji cilj je da Srbija postane članica EU. Unija investira 200 miliona evra godišnje kako bi pomogla proces pristupanja i jako smo zadovoljni rezultatima na jugu Srbije gde imamo određeni broj uspešnih projekata u oblasti obrazovanja, zdravstva i ekonomije", kazao je Fabrici. 

Ocenio je da je otvaranje odeljenja subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu primer kako EU može da pomogne prosvetu, socijalnu integraciju i ekonomski rast.

"Pristupanje Uniji je budućnost Srbije i mi ćemo duplirati sve naše napore kako bismo ubrzali te procese", kazao je Fabrici i najavio da će 2018. godine početi sprovođenje programa EU-PRO za koji će moći da konkurišu lokalne samouprave južno od Beograda. 

Predsednik Koordinacionog tela, Zoran Stanković kazao je da je međunarodna zajednica investirala oko 35 miliona evra u Preševo, Bujanovac i Medveđu, a preko Koordinacionog tela investirano je još 60 miliona evra u infrastrukturne projekte.

On je naveo da su u okviru projekata finansiranih uz pomoć EU, otvoreni odeljenje subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu i porodilište u Preševu, i da je pokrenut program da osnovci Albanci uče srpski jezik.

"Pomoć EU je potrebna za realizaciju projekata poboljšanja ekonomskih uslova u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, i rada na realizaciji programa od sedam tačaka koji je na predlog albanskih partija iz tih opština, Vlada Srbije usvojila 2013. godine", kazao je Stanković.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je u Bujanovcu da Evropska unija pažljivo posmatra jug Srbije, i smatra da je veoma važno da se nastavi sa sprovođenje Plana od sedam tačaka koji je na predlog albanskih partija iz Bujanovca i Preševa, Vlada Srbije usvojila u junu 2013.godine.

Fabrici je posle sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem rekao da će Evropska unija podržati primenu Plana od sedam tačaka i nastavak dijaloga između Vlade Srbije i albanskih političkih predstavnika iz Bujanovca i Preševa.

"Ovo je moja prva poseta Bujanovcu i drago mi je što mogu da čujem različita mišljenja. Sa velikom pažnjom EU posmatra politički razvoj na ovom području i jako je bitno da se nastavi sa poštovanjem prava nacionalnih manjina. U širem smislu u EU smo svi mi nacionalne manjine i moramo raditi na tome da stvorimo takvo okruženje da se svi osećaju poštovano i kao da su kod kuće", kazao je Fabrici.

Fabrici je rekao da je "to što je za Dan opštine Bujanovac izabran 9. maj, pokazuje da je taj grad posvećen ulasku u Evropsku uniju, jer je to važan dan za EU" Dan Evrope.

Predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi rekao je novinarima da je lokalna samouprava posvećena razvoju opštine i unapređenju prava manjina, i da zna da je sve to moguće ostvariti u procesu evrointegracija.

"Zatražio sam od ambasadora da ohrabri Vladu Srbije da pospeši realizaciju Plana od sedam tačaka, koji je posvećen unapređenju prava Albanaca, na osnovu domaćeg zakonodavstva kao i zakonodavstva Evropske unije, kako bi se stvorila situacija u kojoj bi se manjine osećale lagodno i mogle da ostvaruju svoja prava", rekao je Kamberi.

Kamberi je rekao i da je lokalna vlast zainteresovana za novi program Evropske unije, EU-Pro, sa čijom se realizacijom počinje u 2018. godini, a preko koga će biti moguće dobiti bespovratna sredstva iz fondova EU za unapređenje života građana opštine Bujanovac.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Požega: Još jedna pobeda građana nad bahatom vlašću

Požega, 16. mart 2018. – Organizacioni odbor ’’Protesta u Požegi’&…