Naslovna Civilno društvo FHP: Srbija da prestane da omalovažava i umanjuje zločin u Srebrenici

FHP: Srbija da prestane da omalovažava i umanjuje zločin u Srebrenici

5 min read
0
77
Memorijalni centar Potočari

Beograd, 10. jul 2018. – Fond za humanitarno pravo (FHP) zatražio je od političkih zvaničnika Srbije da prestanu sa omalovažavanjem i umanjivanjem zločina počinjenog u Srebrenici na današnji dan 1995. godine, a javnost u Srbiji da na 23. godišnjicu srebreničkog genocida na dostojanstven način oda poštovanje žrtvama i članovima njihovih porodica za patnju i bol koju i dalje proživljavaju.

U saopštenju povodom Dana sećanja na genocid u Srebrenici FHP ukazuje da je posle 23 godine od tog zločina neophodno da vlast u Srbiji postupi politički zrelo i prihvati sudski utvrđene činjenice.

Jednako važno je, smatraju iz FHP i da „državni organi uključeni u postupak koji se trenutno vodi pred domaćim sudom prestanu sa njegovim odugovlačenjem, kako bi se žrtvama povratilo ljudsko dostojanstvo i omogućilo priznanje njihovih patnji zbog gubitka najmilijih“.

Podsećajući da je „u nekoliko presuda Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) ubili oko 8.000 Bošnjaka“, Fond je ukazao da vlast u Srbiji i dalje odbija da prihvati tu činjenicu uz tvrdnje da je “nedopustivo da se srpski narod svakog jula proglašava genocidnim i zlim”.

FHP podseća i da je Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) podiglo početkom 2016. godine optužnicu protiv osam pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, tereteći ih da su nedaleko od zemljoradničke zadruge u selu Kravica (Bratunac) 14. jula 1995. godine ubili najmanje 1.313 bošnjačkih civila, ali da je od početka postupak pratilo “neprofesionalno i neodgovorno ponašanje” TRZ-a i sudskog veća.

Do danas od 22 zakazana dana suđenja, 16 nije održano iz različitih razloga, a kako FHP navodi, u polovini slučajeva kada glavni pretresi nisu održani u publici su se nalazili članovi porodica žrtava koji su želeli da prate taj postupak i koje su neodržavanja suđenja dodatno emotivno iscrpeli i zbog čega su izgubili veru u to da pravda biti zadovoljena i da će odgovorni za smrt njihovih najmilijih biti adekvatno procesuirani i kažnjeni.

Dodatni vid sekundarne viktimizacije članova porodica žrtava i pritiska na njih da prestanu da dolaze da prate suđenje jeste i činjenica da se u publici na poslednja tri glavna pretresa nalazio i Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, koji je sve vreme pre početka suđenja dobacivao članovima porodica žrtava da u Srebrenici nije počinjen genocid, da nije ubijeno nekoliko hiljada Bošnjaka i da je on, zajedno sa drugim članovima svoje stranke, u publici kako bi pružio podršku optuženima”, naveo je Fond za humanitarno pravo.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Otvoreno je glasanje za članove OCD u Zajedničkom konsultativnom odboru (JSS)

Beograd, 16. jul 2018. – Objavljena je  Lista kandidata iz reda udruženja i dru…