Naslovna Borba protiv korupcije Gavrilović: Građanski aktivizam je jedino rešenje za korupciju

Gavrilović: Građanski aktivizam je jedino rešenje za korupciju

2 min read
0
247
Zoran Gavrilović, BIRODI

Sarajevo, 3. januar 2018. – Sve zemlje na području bivše Jugoslavije, kao deo nekada zajedničkog sistema, imaju iste uzroke korupcije i slična uređenja koja su uzrokovala da korupcija postane deo svakodnevnog mentaliteta.

U Srbiji nije drugačija situacija i društvo se ne uspeva izboriti protiv ove pošasti, uprkos stvorenoj industriji borbe protiv korupcije. Jedini način da se korupcija iskoreni jeste jačanje građanske opcije i slobodnih medija jer vlade očito nemaju nameru to uraditi. 

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja – BIRODI smatra da je jedino rešenje za korupciju ‘’građanski aktivizam u formi uzbunjivanja i podrške uzbunjivačima, open data i slobodne medije’’.

Gavrilović ukazuje da bi ‘’integracije na prostoru Jugoslavije dovele do smanjenja koruptivnog ambijenta, jer je nacionalizam kloaka u kojoj su koruptivne strukture svoje na svome’’ i dodaje da ‘’bez ukidanja nacionalnog narativa nema efektivne borbe protiv korupcije, a sa nestankom nacionalističkog narativa, procesi integracija na prostoru Jugoslavije se nameću kao logična stvar.''

Asim Bešlija je razgovarao sa Zoranom Gavrilovićem, intervju u celosti, možete pročitati na portalu interview.ba.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ispitati moguću političku povezanost novoizabranog direktora Agencije za borbu protiv korupcije

Beograd, 18. januar 2018. – Transparentnost Srbija poziva Odbor Agencije da isp…