Naslovna Borba protiv korupcije Gavrilović: Građanski aktivizam je jedino rešenje za korupciju

Gavrilović: Građanski aktivizam je jedino rešenje za korupciju

2 min read
0
494
Zoran Gavrilović, BIRODI

Sarajevo, 3. januar 2018. – Sve zemlje na području bivše Jugoslavije, kao deo nekada zajedničkog sistema, imaju iste uzroke korupcije i slična uređenja koja su uzrokovala da korupcija postane deo svakodnevnog mentaliteta.

U Srbiji nije drugačija situacija i društvo se ne uspeva izboriti protiv ove pošasti, uprkos stvorenoj industriji borbe protiv korupcije. Jedini način da se korupcija iskoreni jeste jačanje građanske opcije i slobodnih medija jer vlade očito nemaju nameru to uraditi. 

Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja – BIRODI smatra da je jedino rešenje za korupciju ‘’građanski aktivizam u formi uzbunjivanja i podrške uzbunjivačima, open data i slobodne medije’’.

Gavrilović ukazuje da bi ‘’integracije na prostoru Jugoslavije dovele do smanjenja koruptivnog ambijenta, jer je nacionalizam kloaka u kojoj su koruptivne strukture svoje na svome’’ i dodaje da ‘’bez ukidanja nacionalnog narativa nema efektivne borbe protiv korupcije, a sa nestankom nacionalističkog narativa, procesi integracija na prostoru Jugoslavije se nameću kao logična stvar.''

Asim Bešlija je razgovarao sa Zoranom Gavrilovićem, intervju u celosti, možete pročitati na portalu interview.ba.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Požarevac: Šta je kvalifikacija da neko bude u telu za praćenje primene LAP-a za borbu protiv korupcije?

Požarevac, 10. jul 2018. – Pred Višim sudom u Požarevcu nastavljen je parničn…