Naslovna Civilno društvo GIK sprečava domaće posmatrače da prate rad izborne komisije u Beogradu

GIK sprečava domaće posmatrače da prate rad izborne komisije u Beogradu

6 min read
0
402
Stari dvor/Skupština grada Beograda

Beograd, 8. februar 2018. – Gradska izborna komisija (GIK) u Beogradu ni posle više od 20 dana nije omogućila domaćim posmatračima da prisustvom na sednicama prate rad ovog organa, u zajedničkom saopštenju konstatovali su Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), CRTA i CeSID.

Naime, iako je GIK još 17. januara konstatovala da su organizacije CRTA i CeSID ispunile uslove za domaće posmatrače, GIK do današnjeg dana nije dostavio ovlašćenja ovim organizacijama za praćenje rada izborne komisije.

Prijavu Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Građana na straži za posmatranje rada izbornih organa GIK ni posle više nedelja nije uvrstio na dnevni red sednice.

Organizacije CRTA, CeSID i YUCOM pozivaju Gradsku izbornu komisiju da poštuje Uputstvo za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i da u najkraćem roku omogući domaćim posmatračima prisustvo sednicama ovog organa radi praćenja njegovog rada.

YUCOM, CRTA i CeSID navode da je ‘’GIK od 14. januara do danas održala 16 sednica i domaći posmatrači nisu bili u mogućnosti da prate ni jednu od ovih sednica’’ i dodaju da je ‘’posmatranje rada izborne komisije tokom sprovođenja izbora i biračkih odbora tokom izbornog dana od strane nezavisnih građanskih posmatračkih misija je demokratska tekovina’’ kao i da su ‘’države članice OEBS-a prihvatile obavezu da nezavisnim posmatračkim misijama omoguće nesmetan rad’’.

Organizacije potpisnice saopštenja smatraju da se ‘’onemogućavanjem domaćih posmatrača da prate rad izborne administracije ozbiljno se narušava transparentnost izbornog procesa’’ i dodaju da je ‘’prisustvo i nesmetan rad zainteresovanih domaćih i međunarodnih nezavisnih posmatrača jedna od važnih odlika slobodnih i demokratskih izbora, kao i da je to ‘’primer je dobre prakse u svim demokratski razvijenim zemljama sveta’’.

U saopštenju se poseća i da ‘’obezbeđivanje uslova za nestranačko posmatranje izbora predstavlja obavezu koju je Srbija preuzela kao članica OEBS-a i potpisnica Kopenhaškog dokumenta’’. 

‘’Međunarodni standardi za nepartijsko posmatranje izbornog procesa od strane civilnog društva podrazumevaju posmatranje celokupnog izbornog procesa što uključuje period i procese pre izbornog dana, tokom izbornog dana i nakon izbornog dana, a s tim u vezi i rada izborne administracije – u ovom slucaju GIK-a’’, piše u saopštenju.

YUCOM, CRTA i CeSID ocenjuju da ‘’objektivno i nestranačko posmatranje, analiza i izveštavanje o izbornom procesu od strane organizacija civilnog društva doprinosi povećanju informisanosti građana u vezi sa radom organa za sprovođenje izbora, kao i drugih aktera uključenih u izborni proces’’ dodaju da ‘’veća informisanost doprinosi boljem razumevanju izbornih radnji i jačanju poverenja građana u rad institucija, sam izborni proces i rezultate izbora’’.

Podsećanja radi, Republička izborna komisija je tokom prethodnih parlamentarnih i predsedničkih izbora domaćim posmatračima u najkraćem roku izdavala ovlašćenje za praćenje rada ovog organa što je doprinelo transparentnosti celokupnog izbornog procesa.

Treba i dodati da CRTA, CeSID i YUCOM imaju višegodišnje iskustvo u praćenju izbora i rada izborne administracije. Nalazi i preporuke za unapređenje izbornih procesa ovih organizacija su u skladu sa nalazima i preporukama međunarodne posmatračke misije OEBS/ODHIR. CRTA i CeSID su članice Evropske mreže organizacija koje se bave posmatranjem izbora (ENEMO).

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Otvaranje Prajd info centra uvod u ovogodišnju Nedelju ponosa

Beograd, 14. avgust 2018. – Organizacioni odbor Beograd Prajda 2018. saopštio…