Naslovna Društvo HRA povodom delovanja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u istrazi torture

HRA povodom delovanja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u istrazi torture

9 min read
0
311

Podgorica, 04. oktobar 2017. – NVO Akcija za ljudska prava (HRA) načelno pozdravlja nove aktivnosti Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u istrazi policijskog zlostavljanja građana Branimira Vukčevića i Momčila Baranina u Zlatarskoj ulici, i torture nad Miloradom Martinovićem u ulici Jovana Tomaševića, posle odluka Ustavnog suda (US) da u tim slučajevima nije sprovedena delotvorna istraga i da je i tako prekršena zabrana mučenja.

Međutim, HRA očekuje da Vrhovni državni tužilac (VDT) obezbedi da se u ovim slučajevima sprovede istraga u skladu s evropskim standardima, kako je Ustavni sud to od njega i zahtevao u odluci u slučaju Vukčević. Ovo posebno imajući u vidu da nadležno Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici (ODT) smatra da su u istrazi policijske torture u Zlatarskoj ulici već preduzeli ”sve zakonom dozvoljene mehanizime” pa su i predložili Ustavnom sudu da se ustavne žalbe HRA odbiju kao neosnovane. 

Imajući u vidu prethodni neuspeh ODT, kao i stav da za taj neuspeh nisu odgovorni, ne bi nas iznenadilo da aktivnosti koje sada preduzimaju isti ti ljudi nisu deo ozbiljnog plana, već samo formalni odgovor na naredbe Ustavnog suda.

Prvi rezultati se od ODT očekuju krajem oktobra, kada ističe tromesečni rok za izvršavanje odluke Ustavnog suda u predmetu Vukčević – Zlatarska ulica. Odluka u slučaju Milorada Martinovića, koja je doneta 25. jula ove godine, još uvek nije objavljena u Službenom listu. 

Rokovi za izvršavanje odluka Ustavnog suda počinju da teku od objavljivanja, pa HRA očekuje i da odluka u slučaju Martinović ubrzo bude objavljena.

Istrage ovih slučajeva policijske torture su bile dobra prilika za državno tužilaštvo da pokaže da nije ”ista ruka” s izvršnom vlasti i da je spremno da procesuira sve koji su odgovorni za krivična dela, bez obzira na funkciju na kojoj se nalaze.

Međutim, iako je državno tužilaštvo, posle znatnog i dugotrajnog pritiska javnosti, optužilo dvojicu navodnih izvršilaca torture nad Martinovićem, koji su se sami prijavili, i komandanta SAJ za prikrivanje drugih izvršilaca, za slučajeve policijske torture na podgoričkim ulicama 14. i 24. oktobra 2015. su očigledno odgovorni mnogi drugi.

Vrh Uprave policije je u ovim slučajevima podjednako odgovoran za nesprovođenje ozbiljne istrage, kao i ODT, jer nije obezbedio identifikaciju odgovornih policajaca, iako su oni komunicirali poslovnim sistemom veze i postupali u organizovanim akcijama, a ne samostalno.

Uprava policije je Ustavni sud uveravala, kako je navedeno u odluci u slučaju Vukčević, da ”servis za snimanje ostvarenih komunikacija u TETRA sistemu MUP-a nije u funkciji i da Odeljenje za telekomunikacione i elektronske tehnologije ne raspolaže sa snimcima ostvarenih komunikacija u tom sistemu”.

Ova činjenica sama po sebi zahteva posebnu istragu i utvrđivanje odgovornosti za takvo stanje, ako je bilo takvo, pa HRA očekujeda bude obuhvaćena novom istragom. I Uprava policije i ODT u izjavama Ustavnom sudu su saopštili da izvršioci torture nisu mogli da budu identifikovani jer su bili maskirani, a Uprava policije i da snimanje komunikacionog TETRA sistema nije bilo u funkciji. 

Prikrivanje batinaša i kršitelja ljudskih prava, koji i dalje rade u Upravi policije, neprimereno je državnim organima u demokratskom društvu, pa bi VDT, da bi povratio poverenje u tu instituciju, trebalo da obezbedi ne samo da se procesuiraju neposredni izvršioci torture, već i svi oni, bez obzira na funkciju na kojoj se nalaze u Upravi policije, koji su do danas doprineli nesprovođenju istrage u ovim slučajevima i tako ometali pravdu.  

Posle brojnih apela i pisama VDT-u o potrebi sprovođenja delotvorne istrage policijske torture na podgoričkim ulicama posle okončanja političkih protesta 24. oktobra 2015. godine, HRA je Ustavnom sudu podnela tri ustavne žalbe za Branimira Vukčevića i Momčila Baranina, koji su bili žrtve policijske torture u Zlatarskoj ulici, i Milorada Martinovića, koga je bar 30 policajaca teško pretuklo u ulici Jovana Tomaševića.

U junu 2017. godine, Ustavni sud je utvrdio da državno tužilaštvo nije obezbedilo delotvornu istragu u skladu s evropskim standardima u sva tri slučaja i naložilo tužilaštvu, u slučaju Zlatarske ulice, da preduzme ”druge odgovarajuće mere i radnje, radi sprovođenja temeljnje, brze i nezavisne istrage, koja treba da osigura identifikovanje i krivično gonjenje policijskih službenika Uprave policije Crne Gore – Specijalne antiterorističke jedinice, za koje se osnovano sumnja da su, na štetu podnosioca, izvršili krivično delo zlostavljanje (…).” 

  

 

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Beograd, 17. jul 2018. –  Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politi…