Naslovna Politika Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd Vučiću poslala finansijske izveštaje

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd Vučiću poslala finansijske izveštaje

3 min read
0
825

Beograd, 07. avgust 2017. – Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd je na adresu predsednika Srbije Aleksandra Vučića poslala pregled donacija građana kojima su se finansirane aktivnosti te inicijative u poslednjih godinu dana.

Inicijativa je podsetila na nedavnu najavu predsednika Vučića da će izneti dokaze o navodnim milionima evra koje su iz inostranstva poslate za kampanju o Savamali.

Tim povodom, očekuju i javno izvinjenje Aleksandra Vučića za, kako su ocenili, neistinite i zlonamerne tvrdnje.

U izveštaju o donacijama od 19. maja prošle do 19. maja ove godine, navodi se da je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd sakupila ukupno 2.317.566 dinara od priloga građana, koji su utrošeni u organizaciju više od deset protesta, troškove brojnih drugih akcija, sudskih procesa i taksi.   

Na infografiku su prikazani anonimizirani podaci o svim uplatama preko računa, što je bilo oko 60 odsto od ukupnih donacija, dok je ostatak sakupljen u gotovini, uglavnom na samim protestima, navedeno je u saopštenju Inicijative ne da(vi)mo Beograd.  

Najčešći iznos koji su građani donirali iznosio je 1.000 dinara. Oko sto građana je donacije uplatilo više puta, a od 34 opštine u Srbiji sa kojih su stizale donacije, skoro petina je stigla iz opštine Novi Beograd. 

Kako je navedeno, tvrdnje o uloženim sredstvima u "kampanju za destabilizovanje Srbije" kretale su se od 4,5 miliona u oktobru 2016, pa do poslednje izjave u kojoj Aleksandar Vučić tvrdi da je u proteste i pisanje o Savamali uloženo između 35-40 miliona evra. 

Inicijativa je ukazala i da se Vučić već dve nedelje nakon iznetih tvrdnji ne oglašava.

"Podsećamo ga na obećanje da će izaći u javnost sa svim informacijama o basnoslovnim iznosima, ali ga podsećamo i na odgovornost koju nosioci najviših javnih funkcija treba da imaju prema javno izrečenim optužbama i tvrdnjama", zaključuje se u saopštenju Inicijative ne da(vi)mo Beograd.  

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…