Naslovna Politika Inkluzija Roma jedan od izazova u kontekstu EU integracija Srbije

Inkluzija Roma jedan od izazova u kontekstu EU integracija Srbije

2 min read
0
115

Kragujevac, 11. oktobar 2017. Generalni direktor Direkcije EU za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijan Danijelson ocenio je da je inkluzija Roma jedan od izazova u kontekstu približavanja Srbije Evropskoj uniji. 

Prisustvujući času romskog jezika u Osnovnoj školi "19. oktobar" u selu Maršić kod Kragujevca, Danijelson je kazao da je obrazovanje ključ inkluzije romske zajednice.

"Srećan sam što smo zajedno sa našim srpskim partnerima omogućili učenje romskog jezika", kazao je Danijelson izražavajući zadovoljstvo rezultatima projekta "Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovne škole" koji je podržala EU. 

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić ocenio je da taj projekat doprinosi očuvanju romskog jezika i kulture, ali i poboljšanju kvaliteta života Roma u Srbiji. 

Menadžer projekta uvođenja romskog jezika u osnovne škole Ljuaj Koka naveo je da se projekat realizuje u 75 škola u 43 opštine u Srbiji, kao i da je oko 3.000 đaka izrazilo spremnost da uči romski jezik. 

On je dodao da se očekuje štampanje udžbenika na romskom jeziku za uzrast od prvog do četvrtog razreda.

Nastava na romskom jeziku realizuje se u OŠ "19. oktobar" dva časa nedeljno za 30 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Brnabić uputila izvinjenje Grupi za slobodu medija i poručila da uskoro šalje odgovore

Beograd, 16. decembar 2017. – Premijerka Ana Brnabić uputila je Grupi za slobod…