Naslovna Društvo Institucije ne procenjuju bezbednosne rizike u slučajevima nasilja u porodici

Institucije ne procenjuju bezbednosne rizike u slučajevima nasilja u porodici

4 min read
0
964

Beograd, 26. jul 2017. (SecuritySEE) – Programska koordinatorka Autonomnog ženskog centra, Tanja Ignjatović, kaže u razgovoru za SecuritySee da tehničko obezbeđenje prostora u institucijama svakako povećava doživljaj bezbednosti i žrtve i zaposlenih, a moguće da utiče i na nasilnika, u smislu odgovaranja od činjenja nasilja u instituciji.

Ipak, planiranje sigurnosti žrtve je složenije i zahteva procenu nasilja i stepena opasnosti, koje mora da obave Centar za socijalni rad, policija i tužilaštvo, a nakon toga donošenje valjane odluke o tome koje će mere zaštite u svakom konkretnom slučaju biti određene.

U samo nekoliko dana dogodila su se 3 stravična ubistva u Centrima za socijalni rad. Iako se mislilo da su žene najnebezbednije u kući sa nasilnicima – ispostavilo se da su državne institucije krajnje opasne. Koje su sve službe zakazale u ovim slučajevima?

Kao što ste rekli, žene su često nebezbene i u kući i u institucijama, zato što institucije kojima se obraćaju za zaštitu naprave propuste. Sistemske prirode su propusti da se prepozna nasilje i stepen opasnosti od nasilja, da se razmene informacije između nadležnih službi i da se preduzmu mere koje odgovaraju procenama i koje su usmerene na bezbednost žrtve. U dva poslednja slučaja ubistva žena i ubistva deteta, na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, sigurno je da su centri za socijalni rad imali pogrešne procene, a sud pogrešnu odluku. Održavanje odnosa dece sa očevima u kontrolisanim uslovima nije dobro planirano i praćeno, a nije jasno da li je razmatrana mogućnost lišenja roditeljskih prava, posebno u slučaju u Rakovici. Ni policija i tužilaštvo nisu preduzeli odgovarajuće mere prilikom prijava nasilja. Pitanje je da li je centar za socijalni rad prijavljivao policiji nasilje koje se dešavalo u njihovom prisustvu. Paradoksalno, izvršni sud je kažnjavao majku koja je pokušavala da zaštiti dete, što potvrđuje do koje mere institucije sistema ne veruju ženama.          

Razgovor sa Tanjom Ignjatović, u celosti, možete pročitati na portalu SecuritySEE.
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Beograd, 17. jul 2018. –  Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politi…