Naslovna Društvo Institucije ne procenjuju bezbednosne rizike u slučajevima nasilja u porodici

Institucije ne procenjuju bezbednosne rizike u slučajevima nasilja u porodici

4 min read
0
621

Beograd, 26. jul 2017. (SecuritySEE) – Programska koordinatorka Autonomnog ženskog centra, Tanja Ignjatović, kaže u razgovoru za SecuritySee da tehničko obezbeđenje prostora u institucijama svakako povećava doživljaj bezbednosti i žrtve i zaposlenih, a moguće da utiče i na nasilnika, u smislu odgovaranja od činjenja nasilja u instituciji.

Ipak, planiranje sigurnosti žrtve je složenije i zahteva procenu nasilja i stepena opasnosti, koje mora da obave Centar za socijalni rad, policija i tužilaštvo, a nakon toga donošenje valjane odluke o tome koje će mere zaštite u svakom konkretnom slučaju biti određene.

U samo nekoliko dana dogodila su se 3 stravična ubistva u Centrima za socijalni rad. Iako se mislilo da su žene najnebezbednije u kući sa nasilnicima – ispostavilo se da su državne institucije krajnje opasne. Koje su sve službe zakazale u ovim slučajevima?

Kao što ste rekli, žene su često nebezbene i u kući i u institucijama, zato što institucije kojima se obraćaju za zaštitu naprave propuste. Sistemske prirode su propusti da se prepozna nasilje i stepen opasnosti od nasilja, da se razmene informacije između nadležnih službi i da se preduzmu mere koje odgovaraju procenama i koje su usmerene na bezbednost žrtve. U dva poslednja slučaja ubistva žena i ubistva deteta, na osnovu informacija koje su se pojavile u medijima, sigurno je da su centri za socijalni rad imali pogrešne procene, a sud pogrešnu odluku. Održavanje odnosa dece sa očevima u kontrolisanim uslovima nije dobro planirano i praćeno, a nije jasno da li je razmatrana mogućnost lišenja roditeljskih prava, posebno u slučaju u Rakovici. Ni policija i tužilaštvo nisu preduzeli odgovarajuće mere prilikom prijava nasilja. Pitanje je da li je centar za socijalni rad prijavljivao policiji nasilje koje se dešavalo u njihovom prisustvu. Paradoksalno, izvršni sud je kažnjavao majku koja je pokušavala da zaštiti dete, što potvrđuje do koje mere institucije sistema ne veruju ženama.          

Razgovor sa Tanjom Ignjatović, u celosti, možete pročitati na portalu SecuritySEE.
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

AKPA traži od Ustavnog suda da se zaustavi izbor 52 zamenika tužioca

Beograd, 17. septembar 2018. – Alumni klub Prаvosudne аkаdemije (AKPA) sаop&sca…