Naslovna Politika Janković: Unapređenje prava se postiže unapređenjem rada organa vlasti

Janković: Unapređenje prava se postiže unapređenjem rada organa vlasti

5 min read
0
809

Beograd, 16. jun 2017. – Vršilac funkcije Zaštitnika građana Miloš Janković ukazao je da parlament već treću godinu zaredom ne razmatra godišnji izveštaj o radu ombudsmana, iako je to njegova zakonska obaveza.

Janković je na skupu "Ključni nalazi iz godišnjeg izveštaja Zaštitnika građana za 2016. godinu" kazao da Skupština Srbije taj dokument nije razmotrila ni tri meseca nakon što joj je predat, prenosi Beta.

Podsetio je i na to da ni dva prethodna izveštaja nisu razmatrana, a istu sudbinu imaju i izveštaji o radu ostalih nezavisnih institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

"Neophodno je da se što pre razmatra izveštaj te institucije u Skupštini Srbije, jer sadrži dragocene podatke koji bi mogli da doprinesu boljem postupanju organa javne uprave. Skupština treba da što pre razmatra izveštaj, prvo na odborima, a zatim i na plenarnom zasedanju", kazao je Janković.

Janković ukazuje da se građani najčešće žale na probleme iz oblasti ekonomskog i socijalnog statusa trećina žalbi odnosila se na "lošu upravu", kao i na to da je prošle godine nastavljen trend umanjenja uloge Zaštitnika, kroz osporavanje rada putem medijske kampanje, a izostala je i propisana saradnja pojedinih državnih organa sa tom institucijom.

Janković, ipak, kao ohrabrujuće ocenjuje to što su državni službenici i većina rukovodilaca u upravi održali dobar nivo saradnje sa zašitnikom.

"Umesto da se ojača položaj zaštinika, tokom 2016. započete su aktivnosti ka smanjenju njegove nadležnosti. Najavljeno je uvođenje posebnog ombudmana za zaštitu prava deteta. Apsurd je da se organi vlasti čija je dužnost da obezbede zaštitu zalažu za uvođenje boljeg mehanizma koji njih treba da kontroliše. Unapređenje prava se postiže unapređenjem rada organa vlasti", poručio je Janković.

Podsetio je i na to da su  Srbiji posebno ranjive grupe bili siromašni, deca i mladi, stariji, žene, žrtve nasilja, pripadnici LGBT, pripadnici nacionalnih manjina, pre svega Romi, oboleli od teških bolesti, izbeglice i drugi migranti, ali i organizacije i pojedinci koji su zagovornici ljudskih prava.

Kada je reč o slobodi izražavanja i stanja u medijima, Zaštitnik smatra da se stanje nije promenilo u odnosu na 2015. godinu.

Dodao je da reforma javne uprave nije doživela otelotvorenje u praksi, te da se nije odgovorilo ključnom izazovu, profesionalizaciji, depolitizaciji i racionalizaciji zaposlenih.

Janković je istakao da u Srbiji postoji visoka stopa nezaposlenosti, da su primanja niska i najniža u regionu, pa su se građani ombudsmanu žalili zbog nepovoljnog položaja kod poslodavaca, neuplaćenih doprinosa, rada na crno.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Revizija Akcionog plana za poglavlje 24 do kraja godine

Beograd, 25. maj 2018. –  Srbija planira da do kraja godine završi reviz…