Naslovna Kultura Film Kanski filmski festival podržao inicijtivu za rodnu ravnopravnost na svim filmskim festivalima

Kanski filmski festival podržao inicijtivu za rodnu ravnopravnost na svim filmskim festivalima

2 min read
0
137
Kanski festival

Kan, 14. maj 2018. – Čelni ljudi Kanskog filmskog festivala potpisali su povelju koja bi trebalo da promoviše rodnu ravnopravnost na svim filmskim festivalima.

Inicijativu za povelju dalo je francusko udruženje "50/50 do 2020".

Povelja će biti predložena svim međunarodnim festivalima.

Kanski festival se obavezao da će "ostvariti transparentnost spiskova članova selekcionih odbora i programskih selektora" kako bi se "uklonila svaka sumnja na nedostatak različitosti i ravnopravnosti", navodi se u tekstu povelje.

Povelja je potpisana u prisustvu žirija 71. izdanja Kanskog festivala, kojim predsedava australijska glumica Kejt Blančet.

Potpisnici dokumenta su direktor festivala Tjeri Fremi, kao i umetnički direktori selekcija festivala.

Na crvenom tepihu Kanskog festivala u subotu su 82 žene skrenule pažnju na nejednakost u primanjima i ograničen broj rediteljki u takmičarskom programu.

Među 82 žene bile su Klaudija Kardinale, Marion Kotijar, Salma Hajek, Džejn Fonda, rediteljke Peti Dženkins i Toni Maršal, kao i članice ovogodišnjeg žirija Kristen Stjuart, Ava Diverne i Lea Sejdu, montažerke, producentkinje i dekoraterke.

Broj 82 odgovara broju filmova koje su režirale žene a koji su bili u konkurenciji za Zlatnu palmu, u odnosu na 1.645 filmova u režiji muškaraca. Novozelanđanka Džejn Kempion jedina je žena koja je osvojila Zlatnu palmu za film "Klavir".

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Vukasović (NUNS): Pad medijskih sloboda u Srbiji već duže vreme

Beograd, 16. maj 2018. – Novinari i medijski eksperti u Srbiji su saglasni u oceni d…