Naslovna Politika Evropska unija Katalonija unutrašnje pitanje Španije, Kosovo poseban slučaj

Katalonija unutrašnje pitanje Španije, Kosovo poseban slučaj

4 min read
0
406
Evropska komisija

Brisel, 05. oktobar 2017. – Katalonija je unutrašnje pitanje Španije, članice EU, i ne može se porediti sa "slučajem Kosova" o čijem je jednostranom proglašenju nezavisnosti 2008. Savet ministara EU zauzeo stav da je to "jedinstven slučaj" koji ne može poslužiti kao presedan.

To su rekli zvaničnici u Evropskoj komisiji zamoljeni da reaguju na optužbe srpskih vlasti da EU ima dvostruke standarde budući da je jedan predstavnik EK izjavio da se pitanja referenduma u Kataloniji i Kosovo ne mogu porediti jer je Španija članica Unije, a Srbija nije.

Izvori u Briselu su rekli da za zaključak Beograda o dvojakim aršinima nema osnova i ukazali na odluku Saveta ministara EU od 18. februara 2008. u kojoj se takođe ističe da će o pitanju samoproglašenja nezavisnosti u Prištini svaka članica EU "odlučiti u saglasnosti sa svojom praksom i međunarodnim pravom".

Evropski diplomatski izvori su time reagovali i na ocenu srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji je upitao kako to da referendum o nezavisnosti u Kataloniji ne može biti zakonit, dok je u slučaju Kosova otcepljenje dopušteno i bez referenduma.

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič u izjavi novinarima posebno je naglasila da je "Kosovo, kao što je to potvrdio Savet ministara (EU), slučaj sui generis i ne može se porediti s nekom drugom situacijom".

Ona je dodala da "tu nema dvostrukih aršina, međunarodni zakon mora biti univerzalno primenjen i EU to u potpunosti poštuje".

Srpska premijerka Ana Brnabić je izjavila da će 10. oktobra doći u posetu EU i doneti pismo srpskih vlasti u kojem se traži da EU razjasni da li postoji poseban međunarodni zakon koji se primenjuje na države koje nisu članice EU.

"Mi očekujemo da s dobrodošlicom primimo premijerku Brnabić… i razmotrimo dalje korake na putu Srbije u integraciju u EU", rekla je Maja Kojijančič.

S druge strane, srpski predsednik već je rekao da ne očekuje reakciju Brisela na pismo koje će Srbija poslati Evropskoj komisiji, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…