Naslovna Politika Evropska unija Kriza u EU počela pre tačno deset godina

Kriza u EU počela pre tačno deset godina

5 min read
0
290

Brisel, 09. avgust 2017. – Globalna finansijska kriza koja je počela pre deset godina uvela je Evropsku uniju u najtežu recesiju u njenoj šest decenija dugoj istoriji.

Iako kriza nije počela u Evropi, institucije EU i članice morale su da deluju odlučno kako bi umanjile njene efekte i ispravile slabosti Ekonomske i monetarne unije.

Sve to je dalo rezultate i danas ekonomija EU raste petu uzastopnu godinu, nezaposlenost je najmanja od 2008, banke su jače, investicije rastu a javne finansije država su u boljem stanju.

Evropska komisija istakla je da, iako razvoj u poslednje vreme ohrabruje, još dosta toga treba uraditi da bi se prevazišle posledice godina krize, kao i da je poptpuno spremna da ispuni evropske planove oko radnih mesta, rada i socijalne pravde.

Pre tačno deset godina, 9. avgusta 2007, BNP Pariba (Paribas) je prva od vodećih banaka u Evropi  priznala probleme zbog svoje izloženosti tržištu rizičnih hipotekarnih kredita u SAD, navela je u saopštenju od 9. avgusta Evropska komisija.

U godinama koje su sledile ono što je na početku bila finansijska kriza pretvorilo se u banakarsku i dužničku krizu i nepovoljno je uticalo na realni sektor ekonomije. EU je ušla u najtežu krizu u svojoj istoriji koja je nanela velike štete građanima, kompanijama i ekonomijama članica.

Instituticije EU i članice morale su u godinama koje slede da donose teške odluke kako bi zauzdali krizu, očuvali integritet evra i izbegli još teže posledice.

EU je radila na regulaciji finansijskog sektora i unapređenju ekonomske uprave, uspostavljanju zaštite finansija u zoni evra, jačanju javnih finansija članica, podsticanju investicija i strukturnih reformi, povećanju mogućnosti finansijskih institucija za borbu protiv budućih kriza itd.

Zahvaljujući svim tim merama, EMU je znatno unapređena a stanje evropske ekonomije, posebno ekonomije zone evra, ponovo je dobro.

Oporavak evropske ekonomije je održiv a nezaposlenost pada, broj članica zone evra povećan je sa 12 na 19 i evro je danas druga po značaju valuta u svetu, navela je Komisija.

Kako se dodaje, od osam članica koje su dobile finansijsku pomoć, u programu je još samo Grčka i to do sredine 2018. Takođe su sada samo tri članice pod tzv. procedurom zbog prevelikog deficita prema 24 zemlje usred krize.

Potpredsednik Komisije odgovoran za evro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis ocenio je da se zahvaljujući odlučnom političkom odgovoru na krizu ekonomija EU snažno oporavlja a EMU je jača nego ikada.

"Moramo da nadogradimo taj napredak, kompletiramo finansijsku uniju, reformišemo naše ekonomije kako bi podstakli konvergenciju, inkluziju i otpornost, i očuvamo održive javne finansije", rekao je Dombrovskis.

Evropski komesar zadužen za ekonomske poslove, takse i carine Pjer Moskovici istakao je da se deset godna od početka krize oporavak evropske ekonomije učvrstio i prošrio i da EU mora da iskoristi taj pozitivan trenutak da završi reformu EMU, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Brnabić uputila izvinjenje Grupi za slobodu medija i poručila da uskoro šalje odgovore

Beograd, 16. decembar 2017. – Premijerka Ana Brnabić uputila je Grupi za slobod…