Naslovna Civilno društvo KROS: Više pažnje za brojne probleme mladih iz romske zajednice

KROS: Više pažnje za brojne probleme mladih iz romske zajednice

6 min read
0
418

Beograd, 11. avgust 2017. – Povodom 12. avgusta – Međunarodnog dana mladih, Koalicija romske omladine Srbije (KROS) poziva da se obrati veća pažnja na brojne probleme mladih  iz romske zajednice u odnosu na opštu populaciju.

Iz KROS-a apeluju i na starije članove romske zajednice da mlade Rome i Romkinje shvate ozbiljno i uključe u donošenje odluka koje se tiču budućnosti. Najveći broj romske omladine suočava se sa isključenošću prilikom obrazovanja i zapošljavanja, što na individualnom planu dovodi do nesigurnosti, neusmerenosti i apatije.

Organizacije članice Koalicije romske omladine Srbij (KROS) su: Udruženje mladih Roma Srbije, Ženski romski centar Bibija, Udruženje romskih studenata, Udruženje za prosperitet Roma Novi Bečej, Romano Alav, Društvo Rom Prokuplje, Opre Romalen, Grupa za decu i mlade INDIGO, kao i veliki broj aktivnih pojedinaca/ki mladih Roma/kinja Srbije.

Koalicija romske omladine Srbije podseća da obuhvat srednjim obrazovanjem iznosi oko 22% (mladića 28% naspram 15% devojaka), što ukazuje na rodnu dimenziju ovog problema. Tokom školovanja mladi Romi i Romkinje najčešće su žrtve verbalnog i fizičkog nasilja na etničkoj i rodnoj osnovi od strane vršnjaka, ali i zaposlenih u obrazovnom sistemu, dok u praksi ne postoje ni volja ni kapaciteti da se radi na prevenciji ovog problema, piše u saopštenju.

Sva istraživanja koja su sprovedena u Srbiji pokazuju na veliku razliku zaposlenosti između romske omladine i omladine iz opšte populacije, posebno na nisku zaposlenost mladih Romkinja, koja se prenosi i na kasniju životnu dob. KROS ukazuje na neophodnu prioritetnu podršku razvoja programa formalnog zapošljavanja romske omladine.

Najveći problemi koji isključuju mlade pripadnike romske zajednice  od tržišta rada su: nedostatak informacija; nedostatak neophodnih veština, znanja i radnog iskustva – što za posledicu ima veliki broj njih angažovanih u neformalnoj (sivoj) ekonomiji; predrasude i diskriminacija – koje u najvećoj meri ometaju poslovne aktivnosti, kažu iz KROS-a u saopštenju povodom Međunarodnog dana mladih.

 KROS naglašava da su programi koji se bave mladim Romima vrlo retki i nedovoljno organizovani a još manje u skladu sa potrebama i interesima romske omladine.

Prevazilaženje problema socijalne isključenosti KROS vidi u organizovanim i planiranim programima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, pa je neophodno u ovu oblast povećati ulaganja, kako novčana, isto tako i ljudska.

Utisak je da romski pokret u Srbiji ne obraća dovoljno pažnje na pitanja mladih i ne ostavlja dovoljno prostora da se čuje i njihov glas, smatraju u KROS-u. Za svako demokratsko društvo uključivanje omladine u donošenje odluka je od suštinskog značaja jer će se buduće generacije suočiti sa posledicama svih današnjih odluka.

Romska omladina želi promenu koja će omogućiti jednake šanse, sigurnost – koju im garantuje zaposlenje i izlazak iz siromaštva. U KROS-u smatraju da je te promene moguće ostvariti u Srbiji, a ne odlaskom iz zemlje, ujedno to je i najveća motivacija za borbu kako bi, u godinama koje dolaze, osnažili i poveli romsku zajednicu napred.

 

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Otvoren konkurs za jedanaestu VIRTUS nagradu za filantropiju

Beograd, 17. januar 2018 –Trag fondacija raspisuje konkurs za jedanaestu po redu VIR…