Naslovna Civilno društvo KROS: Više pažnje za brojne probleme mladih iz romske zajednice

KROS: Više pažnje za brojne probleme mladih iz romske zajednice

6 min read
0
652
romska zastava

Beograd, 11. avgust 2017. – Povodom 12. avgusta – Međunarodnog dana mladih, Koalicija romske omladine Srbije (KROS) poziva da se obrati veća pažnja na brojne probleme mladih  iz romske zajednice u odnosu na opštu populaciju.

Iz KROS-a apeluju i na starije članove romske zajednice da mlade Rome i Romkinje shvate ozbiljno i uključe u donošenje odluka koje se tiču budućnosti. Najveći broj romske omladine suočava se sa isključenošću prilikom obrazovanja i zapošljavanja, što na individualnom planu dovodi do nesigurnosti, neusmerenosti i apatije.

Organizacije članice Koalicije romske omladine Srbij (KROS) su: Udruženje mladih Roma Srbije, Ženski romski centar Bibija, Udruženje romskih studenata, Udruženje za prosperitet Roma Novi Bečej, Romano Alav, Društvo Rom Prokuplje, Opre Romalen, Grupa za decu i mlade INDIGO, kao i veliki broj aktivnih pojedinaca/ki mladih Roma/kinja Srbije.

Koalicija romske omladine Srbije podseća da obuhvat srednjim obrazovanjem iznosi oko 22% (mladića 28% naspram 15% devojaka), što ukazuje na rodnu dimenziju ovog problema. Tokom školovanja mladi Romi i Romkinje najčešće su žrtve verbalnog i fizičkog nasilja na etničkoj i rodnoj osnovi od strane vršnjaka, ali i zaposlenih u obrazovnom sistemu, dok u praksi ne postoje ni volja ni kapaciteti da se radi na prevenciji ovog problema, piše u saopštenju.

Sva istraživanja koja su sprovedena u Srbiji pokazuju na veliku razliku zaposlenosti između romske omladine i omladine iz opšte populacije, posebno na nisku zaposlenost mladih Romkinja, koja se prenosi i na kasniju životnu dob. KROS ukazuje na neophodnu prioritetnu podršku razvoja programa formalnog zapošljavanja romske omladine.

Najveći problemi koji isključuju mlade pripadnike romske zajednice  od tržišta rada su: nedostatak informacija; nedostatak neophodnih veština, znanja i radnog iskustva – što za posledicu ima veliki broj njih angažovanih u neformalnoj (sivoj) ekonomiji; predrasude i diskriminacija – koje u najvećoj meri ometaju poslovne aktivnosti, kažu iz KROS-a u saopštenju povodom Međunarodnog dana mladih.

 KROS naglašava da su programi koji se bave mladim Romima vrlo retki i nedovoljno organizovani a još manje u skladu sa potrebama i interesima romske omladine.

Prevazilaženje problema socijalne isključenosti KROS vidi u organizovanim i planiranim programima za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, pa je neophodno u ovu oblast povećati ulaganja, kako novčana, isto tako i ljudska.

Utisak je da romski pokret u Srbiji ne obraća dovoljno pažnje na pitanja mladih i ne ostavlja dovoljno prostora da se čuje i njihov glas, smatraju u KROS-u. Za svako demokratsko društvo uključivanje omladine u donošenje odluka je od suštinskog značaja jer će se buduće generacije suočiti sa posledicama svih današnjih odluka.

Romska omladina želi promenu koja će omogućiti jednake šanse, sigurnost – koju im garantuje zaposlenje i izlazak iz siromaštva. U KROS-u smatraju da je te promene moguće ostvariti u Srbiji, a ne odlaskom iz zemlje, ujedno to je i najveća motivacija za borbu kako bi, u godinama koje dolaze, osnažili i poveli romsku zajednicu napred.

 

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Poziv za OCD za učešće u istraživanju u oblasti unapređenja učešća javnosti u kreiranju javnih politika

Beograd, 16. jun 2018. – Projekat GIZ Podrška reforme javne uprave u Srbiji, …