Naslovna Politika Evropska unija Mađarska pokreće nacionalne konsultacije o Sorosovom planu

Mađarska pokreće nacionalne konsultacije o Sorosovom planu

8 min read
0
435

Budimpešta, 05. oktobar 2017. – Mađarska vlada će 9. oktobra pokrenuti još jedne nacionalne konsultacije u okviru kojeg će se milijarder Džordž Soros ponovo naći na meti napada Budimpešte.

U dokumentu u koji je Fajnenešel tajms imao uvid, Soros se optužuje da je pravio zaveru da preplavi Evropu migrantima. Njegov portparol kaže da je nova kampanja vlasti, pola godine uoči parlamentarnih izbora u Mađarskoj, zasnovana na lažima.

Premijer Mađarske Viktor Orban, koji će na izborima u aprilu pokušati da dobije treći uzastopni mandat, često je optuživao Sorosa i izbegličku politiku Evropske unije i te kritke su postale jedna od glavnih odlika njegove politike.

Fajnenešel tajms piše da će mađarska vlada od 9. oktobra početi nacionalne konsultacije o "Sorosovom planu" slanjem građanima upitnika u kojem se Soros optužuje da je planirao zaveru da milion imigranata godišnje dolazi u Evropu i da je davao instrukcije Evropskoj komisiji da sprovede plan.

U verziji dokumenta u koju je taj list imao uvid, nabrojano je sedam tvrdnji protiv Sorosa, a kao dokazi su navedene izjave američkog investitora mađarskog porekla za međunarodne medije, uključujući za Fajnenšel tajms.

Mađari u upitniku odgovaraju da li podržavaju određene tačke "Sorosovog plana" i da li se slažu s merama koje je on predlagao, među kojima su uklanjanje ograda na granicama i otvaranje prelaza, izricanje blažih krivičnih kazni za imigrante i javno kritikovanje i kažnjavanje država koje se protive imigraciji.

Na državnoj televiziji već su prošle sedmice počele da se emituju reklame koje promovišu nacionalno izjašnjavanje o Sorosu.

Mađarska je od 2011. organizovala više nacionalnih konsultacija u kojima je tražila mišljenje građana o pojedinim pitanjima od važnosti za zemlju i njihov svakodnevni život. U upitniku 2015. građani su se izjašnjavali o imigraciji i terorizmu u EU.

Fajnenšel tajms podseća da je Soros u članku objavljenom 2016. rekao da EU treba da pojača bezbednost na spoljnim granicama i da ograniči prijem izbeglica na 300.000 godišnje, čime bi se obeshrabrila ilegalna migracija. Takođe je pozvao na uspostavljanje zajedničkog evropskog sistema za azil, ali je govorio protiv primoravanja članica EU da prihvate izbegličke kvote.

"EU ne može da natera zemlje članice da prihvate izbeglice koje ne žele, ili da natera izbeglica da idu tamo gde nisu poželjne", napisao je tada Soros.

Uprkos njegovom javnom protivljenju prisilnom razmeštanju migranata, mađarski zvaničnici smatraju da je odluka više od 20 članica EU o programu relokacije izbeglica, doneta 2015, ključni element navodnog "Sorosovog plana". Mađarski premijer tvrdi da zvaničnici Brisela sprovode taj plan jer "jedu iz Sorosove ruke".

Portparol Sorosa izjavio je za Fajnenešel tajms da je kampanja mađarske vlade zasnovana na lažima.

"Ne postoji globalna zavera protiv Mađarske kojom diriguje Džordž Soros", saopštio je portparol.

"Žalimo što vlada troši više od tri miliona dolara državnog novca da koristi instinkte straha i mržnje za manipulisanje mađarskim biračima šest meseci pre parlamentarnih izbora", navodi se u saopštenju.

Međunarodna nevladina organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch), koju podržavaju Soroseve fondacije, okarakterisala je nacionalne konsultacije kao "zvaničnu kampanju mržnje" koja sadrži lažne izjave i koja će "verovatno podstaći neprijateljsko raspoloženje prema strancima.

Odbijanje Mađarske da prihvati obavezne kvote za razmeštanje izbeglica u zemljama EU, čak i posle odluke Evropskog suda pravde kojom je podržan taj program, navelo je neke visoke zvaničnike Nemačke da traže uskraćivanje sredstava iz fondova EU, u vrednosti od više milijardi evra, zemljama koje krše vladavinu prava.

Potpredsednik vladauće partije Fides, Silard Nemet odbacio je prošle sedmice pretnje sankcijama Brisela i izjavio da Sorosev plan povećanja imigracije ima finansijske motive.

"Mi imamo pravo (na fondove EU). Ne mogu samo da zavrnu slavinu. Nije tako jednostavno – ovo još nije Moskva", rekao je Nemet, prenosi Euractiiv.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…