Naslovna Politika Maja Gojković svojim ponašanjem kompromituje Narodnu skupštinu

Maja Gojković svojim ponašanjem kompromituje Narodnu skupštinu

4 min read
0
383
Rodoljub Šabić

Beograd, 09. decembar 2'16. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da je ponašanje Maje Gojković, predsednice Narodne skupštine tokom rasprave o amandmanima na Zakon o budžetu bilo nedostojno funkciji koju ona vrši i kompromitujuće i za samu instituciju Narodne skupštine.

„Sramno je bilo već to što je vreme rezervisano za skupštinsku debatu i plaćeno novcem poreskih obveznika traćila na besmislenu raspravu o diletantski artikulisanom amandmanu, jer svakom s elementarnim poznavanjem prava mora biti jasno da je na predloženi, pravno tragikomičan način, nemoguće smanjiti bilo čiju platu, pa ni platu poverenika'', izjavio je Šabić.

Međutim, predsednica Skupštine je u skupštinskoj „raspravi“ demonstrirala nešto mnogo gore od nekompentencije. U ostrašćenoj želji da pojača „argumente“ predlagača amandmana ona je pred kamerama RTS-a, dakle pred hiljadama građana iznosila grube neistine o plati Poverenika.

Tako je prvo iznela podatak da je plata Poverenika 400.000,oo dinara, da bi ga potom uz cinično „duboko izvinjenje povereniku“ korigovala na iznos od 376.000,oo dinara. To je kasnije, tokom „rasprave“ ponovila više puta.

Plata poverenika za informacije, po zakonu, je „jednaka plati sudije Vrhovnog suda“. Shodno tome, kao i plata svakog od nekoliko desetina sudija Vrhovnog suda ili kao i plata drugih funkcionera koja je utvrđena na sličan način, npr. Poverenika za ravnopravnost, direktora Agencija za borbu protiv korupcije itd. iznosi 194.000,oo dinara, i može se korigovati nekoliko procenata u zavisnost od minulog rada. Radi se, dakle, o dvostruko manjem iznosu od onog koji je uporno iznosila Maja Gojković.

Međutim, problem nije samo to što je predsednica Skupštine iznosila neistine, već što je to radila svesno, dakle, namerno lagala. Pravi iznos plate Poverenika Maji Gojković je naravno morao biti poznat, jer ne samo da je objavljen i dostupan na veb prezentaciji Poverenika i u registru funkcionera, nego taj iznos utvrđuje upravo Administrativni odbor Skupštine kojom ona predsedava.

Imajući sve navedeno u vidu, Šabić podseća  Maju Gojković na to da je za narod koji želi da živi u bar minimalno pristojnoj državi ponižavajuće da na čelu narodnog predstavništva ima osobu spremnu da ga obmanjuje i laže.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Revizija Akcionog plana za poglavlje 24 do kraja godine

Beograd, 25. maj 2018. –  Srbija planira da do kraja godine završi reviz…