Naslovna Društvo Melcer: Postoji obrazac neefikasnosti u tužilaškoj i sudskoj praksi širom Srbije i Kosova

Melcer: Postoji obrazac neefikasnosti u tužilaškoj i sudskoj praksi širom Srbije i Kosova

5 min read
0
86

Ženeva, 29. novembar 2017. – Specijalni izvestilac za torturu Saveta UN za ljudska prava Nils Melcer ocenio je da su srpske i kosovske vlasti unapredile postupanje prema zatvorenicima i rad na okončanju mučenja.

Ipak, dodao je da je i dalje potrebno učiniti više u borbi protiv proizvoljnog zatvaranja i nekažnjivosti policije, saopšteno je u Ženevi, nakon Melcerove višednevne posete Srbiji.

Nils Melcer je pohvalio Vladu Srbije i kosovske vlasti zbog, kako je navedeno, „impresivnog unapređenja“ odnosa prema zatvorenicima i uslova pritvora.

"Pozdravljam iskrenu i neprekidnu posvećenost vlasti u Beogradu i Prištini da prevaziđu ožiljke prošlosti, kao i njihovu nedvosmislenu odlučnost da spreče torturu i loš odnos pod bilo kojim okolnostima", naveo je Melcer.

On je dodao da "naredni korak" u borbi protiv nekažnjenosti i proizvoljnog pritvaranja mora imati fokus na policiju i pravosudni sistem.

U saopštenju je navedeno da je specijalni izvestilac iz Srbije i sa Kosova primio brojne prijave lošeg ophođenja tokom policijskog saslušanja, najviše radi priznanja krivičnih dela koja se odnose na narkotike, terorizam i organizovani kriminal, zbog kojih je međunarodna zajednica dugo vršila pritisak na Beograd i Prištinu da poboljšaju situaciju.

"Pritvorenici su naveli da su šamarani i udarani pesnicama, palicama, da im je prećeno vatrenim oružjem, da su prisiljavani da priznaju krivicu za brojne zločine u zamenu za blaže kazne ili uslovno puštanje na slobodu", rekao je Melcer. Melcer je takođe ocenio da postoji "obrazac neefikasnosti u tužilaškoj i sudskoj praksi širom Srbije i Kosova, uključujući postupke u EULEX-u (Misija EU za vladavinu prava na Kosovu), što u nekim slučajevima, kako je naveo, može dovesti do proizvoljnog pritvaranja "ili čak do surovog, nehumanog ili degradirajućeg postupanja".

U saopštenju piše da su specijalni izvestilac i njegov tim razgovarali s mnogim zatvorenicima u policijskim stanicama i kaznenim ustanovama, s ljudima u psihijatrijskim i socijalnim ustanovama, kao i s migrantima u tranzitnim centrima u Srbiji i na Kosovu.

Melcer je upozorio na „veliki rizik“ da se u tim institucijama proizvoljno smešteni ljudi sa mentalnim problemima.

U saopštenju je navedeno da je specijalni izvestilac pohvalio napore Srbije u protekle dve godine kada je u pitanju suočavanje sa velikim prilivom migranata koji su išli takozvanom Balkanskom rutom.

Dodaje se da će Melcer izveštaj sa ocenama i preporukama predstaviti Savetu za ljudska prava UN.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Problem političkog uticaja na pravosuđe nije rešavala nijedna vlast pa ni ova

Beograd, 14. decembar 2017. – Neefikasnost srpskog sudstva i politički uticaji …