Naslovna Društvo Naser Orić oslobođen optužnice za ratni zločin

Naser Orić oslobođen optužnice za ratni zločin

3 min read
0
304

Sarajevo, 09. oktobar 2017. – Naser Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) na području Srebrenice, oslobođen je optužbi za ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti – presuda koja je izazvala oštru reakciju ratnih žrtava.

Sud BiH je doneo presudu kojom su Naser Orić i bivši pripadnik ABiH Sabahudin Muhić oslobođeni krivice za ubistvo tri zarobljenika na području Bratunca i Srebrenice.

Tužilaštvo je teretilo Orića, bivšeg komandanta jedinica Teritorijalne odbrane (TO) ABiH na području Srebrenice, i Muhića, koji je bio njegov podređeni, da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Predsedavajući Sudskog veća Šaban Maksumić kazao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivicu za ubistva zarobljenika.

Pravda je pobedila”, rekao je Orić po izlasku iz sudnice.

Svako ko je pratio ovo suđenje, mogao je očekivati ovakvu presudu. Mi smo zadovoljni presudom, mogli smo to i očekivati. Verovatno će se Tužilaštvo BiH žaliti, tako da ovo nije konačna odluka”, rekla je Orićeva advokatkinja Lejla Čović.

Obrazlažući presudu, sudija Maksumić je rekao da je svedočenje ključnog svedoka Tužilaštva, zaštićenog svedoka O-1, bilo kontradiktorno.

Tužilaštvo je moralo biti svesno kontradiktornosti iskaza svedoka O-1 koje je dao tokom istrage i na glavnom pretresu. I pored toga, Tužilaštvo je izjave ovog svedoka koristilo kao ključne”, kazao je Maksumić.

Tekst Admira Muslimovića, u celosti, možete pročitati na sajtu BIRN-a.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Beograd, 17. jul 2018. –  Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politi…