Naslovna Politika Neprihvatljivo je da medijska strategija bude usvojena bez javne rasprave

Neprihvatljivo je da medijska strategija bude usvojena bez javne rasprave

5 min read
0
422
debata

Beograd, 11. oktobar 2017. – Član Radne grupe za izradu Medijske strategije Srbije Nedim Sejdinović izjavio je da se nova Medijska strategija Srbije mora baviti celokupnim državnim finansiranjem medija.

Sejdinović je za portal Faipress.eu rekao da razna istraživanja pokazuju da se novac građana preko javnih nabavki do raznih plaćanja javnih preduzeća, u velikim količinama „odliva u režimske medije“.

Time se dramatično utiče na ukupnu medijsku scenu i prave ozbiljni disbalansi“, objasnio je Sejdinović i dodao da njemu, ali ni novinarskim i medijskim udruženjima koje predstavlja u Radnoj grupi, “ne pada na pamet da dopuste da se ovaj važan dokument donese u “potpunom mraku“.

Sejdinović, koji je i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, postao je član Radne grupe Ministarstva informisanja nakon što je predstavnica novinarskih i medijskih udruženja Tamara Skrozza morala da se povuče iz zdravstvenih razloga.

Kao što to nije učinila ni moja prethodnica Skrozza, ni ja ne želim da potpišem bilo kakav ugovor sa Ministarstvom, koji bi nas na bilo koji način obavezao da damo legitimitet lošim rešenjima“, dodao je Sejdinović.

Upozorio je i da je ostalo veoma malo vremena za donošenje Medijske strategije te da su rokovi kratki, što može rezultirati izostankom široke javne rasprave koja bi trebalo da prethodi donošenju dokumenta.

Sumnjam da će biti suštinskih i širokih javnih rasprava, s obzirom na kratak vremenski period za donošenje strategije. Neprihvatljivo je da ona bude usvojena bez javne rasprave u kojoj treba da učestvuju novinari i mediji, medijski eksperti, ali i civilne organizacije“, rekao je Sejdinović i naglasio da će taj dokument uticati na medijsku scenu sve do 2023. godine.

Predsednik Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović rekao je za Fairpress.eu da nije samo bitno da li će javne rasprave biti održane, već i „koliko će one biti funkcionalne“.

Zadati vremenski okviri i već uočena netransparentnost procesa dovode u pitanje dobru volju da se napravi dokument koji će biti relevatan, legitiman i koji će mapirati ključne i stvarne prioritete i izazove na medijskoj sceni“, izjavio je Gavrilović.

Prema njegovom mišljenju, čak i ako javnih rasprava bude, postoji bojazan da će one biti iskorišćene kao „alibi za ono što se dogovori unutar radne grupe“.

On je upozorio da se strategija takođe mora baviti onim što se naziva javni novac u medijima“, jer je to „novac građana, koji na žalost dobijaju mediji radi propagande, a ne mediji za informisanje“.

Kod građana postoji niska svest o tome da postoji deo državnog novca kojim se finansiraju mediji da bi štitili njihov interes. Prema BIRODI istraživanju iz 2016. godine, tri od četiri ispitanika ne znaju da postoji ovaj mehanizam, a oni koji znaju većinski ga negativno ocenjuju“, kazao je Gavrilović.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…