Naslovna Politika Netačna izjava Vučića da je samo MUP nadležan za izdavanje biračkog spiska

Netačna izjava Vučića da je samo MUP nadležan za izdavanje biračkog spiska

4 min read
0
370
Pokret slobodnih građana (PSG)

Beograd, 10. oktobar 2017. – Pokret slobodnih građana (PSG) odbacio je kao netačne i neutemeljene tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da podatke o broju upisanih građana u birački spisak može izdati isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je naveo taj pokret, prema Zakonu o jedinstvenom biračkom spisku taj posao poveren je ministarstvu nadležnom za poslove uprave, a deo biračkog spiska za jedinice lokalne samouprave ažuriraju opštinska, odnosno gradska uprava, kao posao koji im poverava nadležno ministarstvo.

"Možda je Vučićeva skrivena želja da Nebojša (Stefanović) iz Beograda vodi i birački spisak, ali za sada MUP ne samo da nije isključivo nadležan, već nije uopšte nadležan za vođenje biračkih spiskova", saopštio je PSG

Pokret je naveo da su dokumenta kojima se dokazuju sumnjive promene u biračkim spiskovima opština Vračar i Zvezdara informacije od javnog značaja koje su dostupne svima i da su izdata u skladu sa procedurom koju propisuju Zakon o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvo za sprovođenje zakona o jedinstvenom biračkom spisku. 

Dodaju da ta dokumenta predstavljaju i javnu ispravu, što znači da u pogledu njihove sadržine važi pretpostavka istinitosti.

"Vučićevo negiranje njihove istinitosti nije samo čin panične političke borbe, već i otvoreno urušavanje i nipodaštavanje pravnog poretka države", naveli su.

PSG je dodao da je tom izjavom predsednik Srbije poslao "nedvosmislenu poruku svim državnim službenicima da će biti proglašeni za lažove i državne neprijatelje kada izdaju javnu ispravu čija sadržina njemu lično nije po volji".

Pokret slobodnih građana je ranije upozorio da je u poslednjih nekoliko meseci u beogradskoj opštini Vračar broj upisanih građana u birački spisak povećan za oko 10 odsto, a u opštini Zvezdara još i više i da to pokazuje da se "dovode ljudi iz unutrašnjosti i partijski poslušnici koji treba da glasaju jer vlast nije uspela ovim zakrčenim gradom da ubedi građane".

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…