Naslovna Politika Novinarska udruženja traže ukidanje duplog oporezivanja medijskih projekata

Novinarska udruženja traže ukidanje duplog oporezivanja medijskih projekata

4 min read
0
291
mediji

Beograd, 10. avgust 2017. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja pozvala je 10. avgusta ministra finansija Dušana Vujovića i Vladu Srbije da u planiranim izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) jasno odrede da projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja ne podleže plaćanju PDV-a.

Udruženja su u saopštenju ocenila da je jasno propisivanje da je projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa oslobođeno PDV-a “preko potrebna mera kako bi se posebno dala šansa za preživljavanje lokalnim medijima”.

"Plaćanje PDV-a na novac odobren kroz javne konkurse duboko je pogrešna mera, jer se ne radi o komercijalnoj usluzi niti prometu robe i usluga, već o obavezi države da obezbedi javni interes kroz proizvodnju medijskih sadržaja. Nisu to oglasi, ili druge specijalizovane medijske usluge kao što su prenosi skupštinskih zasedanja, već podsticajna sredstva kojom država ostvaruje svoju ulogu u medijskoj sferi", piše u saopštenju.

Koalicija je ocenila da je "zabrinjavajuće da različita tumačenja i postupanja poreskih uprava da se PDV plaća, odnosno ne plaća na dobijena sredstva, obesmišljavaju projektno sufinansiranje medijskih sadržaja i uništavaju medije".

Koaliciju novinarskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

"Vlada preko Ministarstva kulture i informisanja i budžeta podstiče novinarsko istraživanje korupcije, stanja ljudskih i manjinskih prava, trošenja novca poreskih obveznika, a s druge strane preko Ministarstva finansija i Poreske uprave, paradoksalno, na isti taj novac ubira porez kao da se radi o profitnoj, a ne od države podstaknutoj delatnosti", ocenjuje se u saopštenju.

Pozivajući Ministarstvo finansija da se hitno upozna sa suštinom projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja kako ih je propisao Zakon o javnom informisanju i medijima, koalicija je ocenila da je "suludo" da se celokupan iznos odobrenog novca za projektno sufinansiranje dodatno opterećuje PDV-om kada mediji na sve troškove koji nastaju u proizvodnji medijskog sadržaja od javnog značaja već plaćaju PDV i druge poreze i doprinose.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Obradović: Potrebna obnova medijskog pluralizma

Beograd, 19. jun 2018. – Rad Jedan od osnovnih ciljeva rada na budućoj Medijskoj str…