Naslovna Politika Novopazarska javna preduzeća krše zakon

Novopazarska javna preduzeća krše zakon

3 min read
0
325

Novi Pazar, 18. oktobar 2016. (Beta) – Predstavnik organizacije "Transparentnost Srbija" Zlatko Minić rekao je da javna preduzeća imaju obavezu, propisanu članom 71. Zakona o javnim preduzećima, da na sajtovima objavljuju sve informacije koje su od značaja za građane.

U Novom Pazaru, pet od šest javnih preduzeća nemaju svoj sajt, dok se na internet prezentaciji Direkcije za izgradnju grada ne mogu pronaći nikakve informacije, pa čak ni one koje na osnovu zakona moraju da objavljuju.

"Javna preduzeća su dužna da na svojim sajtovima objave biografije direktora i članova nadzornog odbora, organizacionu strukturu, planove i programe, izveštaje o realizaciji tih planova, finansijske izveštaje sa mišljenjem ovlašćenog revizora", rekao je Minić za novopazarski radio Sto plus.

Prema njegovim rečima, nepostojanje sajtova javna preduzeća pravdaju nedostatkom novca, što nije prihvatljivo. On je ocenio da bi se njihovom izradom značajno poboljšala percepcija građana o radu javnih preduzeća.

"Kada smo direktora jednog javnog preduzeća u Novom Pazaru pitali da li zna da je zakonska obaveza da imaju sajt i da moraju javno da objavljuju tromesečne izveštaje o poslovanju, on nam je odgovorio da 'dođemo i uzmemo izveštaj'", kazao je Minić.

Minić smatra da bi se taj problem mogao rešiti tako što bi se sve neophodne informacije o radu javnih preduzeća objavile na sajtu Novog Pazara.

Ista situacija je i sa javnim preduzećima u Sjenici i Tutinu, jer ni jedno javno preduzeće u tim opštinama nema internet prezentaciju, niti se na zvaničnim sajtovima lokalnih samouprava mogu pronaći bilo kakvi podaci o radu preduzeća čiji su osnivači.

Zbog nepostojanja sajta i neobjavljivanja podataka, Zakonom o javnim preduzećima predviđena je novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice javnog preduzeća.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Samorukov: Zapadni Balkan nije među prioritetima Kremlja

Moskva, 23. mart 2018. –  Zapadni Balkan nije među prioritetima ruske spoljne p…