Naslovna Društvo NUNS i NDNV: Još jedna skandalozna sudska presuda protiv medija

NUNS i NDNV: Još jedna skandalozna sudska presuda protiv medija

3 min read
0
1,558
Viši sud u Beogradu

Beograd/Novi Sad, 25. jul 2017. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ukazuju da se nastavlja skandalozna sudska praksa u slučajevima koji se vode protiv medija koji nisu pod kontrolom vlasti, sa očiglednim ciljem da se oni finansijski iscrpe, kao i da se, i kroz pravosudni sistem, suzi sloboda kritičkog mišljenja i izražavanja.

Viši sud u Beogradu doneo je skandaloznu presudu kojom su novinar Miloš Vasić, portal Autonomija Nezavisnog društva novinara Vojvodine, portal Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Peščanik dužni da na ime naknade nematerijalne štete tužiocu Ištvanu Kaiću plate 100.000 dinara sa zateznim kamatama i drugim troškovima zbog navodne povrede ugleda i časti.

Kaić je tužio autora, izdavače i urednike ovih medija zbog kolumne Miloša Vasića „Objavljotina Ištvana Kaića“, koja je prvobitno objavljena na portalu Autonomija, a potom preneta i na portalima NUNS-a i Peščanika. Kolumna predstavlja Vasićev osvrt na tekst Ištvana Kaića „Treći metak Branke Prpe“, objavljen u Politici.

Iako je Vasićev tekst polemički, i u njemu se iznose isključivo vrednosni sudovi a ne informacije, Viši sud je ovom očigledno politički inspirisanom odlukom kaznio navedene medije i uveo sudsku praksu po kojoj se društvena kritika i polemika zabranjuje ukoliko nije u skladu sa politikom vlasti.

Tuženi će uložiti žalbu Apelacionom sudu i, ukoliko bude potrebno, svoja prava štititi i na višim instancama, jer smatraju da ova presuda predstavlja novo sramno poglavlje u gušenju medijskih sloboda i slobode izražavanja u Srbiji.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Beograd, 17. jul 2018. –  Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politi…