Naslovna Politika Obradović: Razobličiti patogenu vezu između države i tabloida

Obradović: Razobličiti patogenu vezu između države i tabloida

5 min read
0
558

Novi Sad, 11. avgust 2017. – Jedan od potpisnika krivičnih prijava protiv Informera, Pinka i drugih režimskih medija, bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je da “nije neočekivano” to što je Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo ove krivične prijave.

Ništa se zapravo neočekivano nije dogodilo. Naprotiv, ovo je samo još jedan dokaz sprege pravosuđa i režimskih medija“, rekao je Vukašin Obradović za Autonomiju.

On je rekao da, dok ta sprega postoji, “razni vučićevići i mitrovići” moći će nekažnjeno, kao u ovom slučaju, da optužuju ljude za najteža krivična dela, bez ikakvih dokaza.

Lično, nisam očekivao drugačiji epilog, ali mislim da treba da nastavimo sa pritiskom na pravosudne organe, ako ni zbog čega drugog ono da bi do kraja razobličili ovu patogenu vezu između države i tabloida“, rekao je Obradović.

Vukašin Obradović je jedan od potpisnika krivične prijave protiv Pinka, Informera i drugih režimskih medija.

Krivične prijave je podnela grupa, novinara, aktivista i umetnika zbog toga što su bez ikakvih dokaza proglašeni za zaverenike, nasilnike, strane plaćenike i atentatore.

Oni u prijavi naveli da su tekstovima i emisijama objavljenim u dnevnom listu Informer, na TV Pink i na portalima Pravda i Zavetnici, bez ikakvih dokaza dovedeni u vezu sa „stranim agenturama“, pokušajem stvaranja „haosa“ u zemlji, „sprovođenjem nasilja“, „subverzivnim delatnostima“, pa čak i u vezu sa „rušenjem“ i „ubijanjem“ predsednika Vlade.

Više javno tužilaštvo odbacilo je ove krivične prijave, a u obaveštenju koje je potpisao zamenik javnog tužioca Aleksandar Momčilović kaže se da je krivična prijava odbačena zato što „nema osnovane sumnje da su prijavljena lica izvršila navedena krivična dela niti pak neko drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, već se eventualno radi o krivičnom delu uvreda“.

Oštećeni su uložili prigovor na ovakvu odluku. Potpisnici krivične prijave, Vukašin Obradović, bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Ilir Gaši, direktor Slavko Ćuruvija fondacije, novinarke Antonela Riha i Tamara Skrozza i glumci Sergej i Branislav Trifunović, uputili su Apelacionom javnom tužilaštvu prigovor na ovu odluku.

Na odbacivanje krivične prijave reagovao je i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića, koji je konstatovao da ta odluka nije zasnovana na pravu i zakonu, već predstavlja “jasnu demonstraciju političke moći Aleksandra Vučića i SNS-a koja se zasniva na kontroli svih grana vlasti i državnih i paradržavnih centara moći”.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…