Naslovna Društvo Obrazovanje mladih ključno za prevenciju nasilja nad starijima

Obrazovanje mladih ključno za prevenciju nasilja nad starijima

3 min read
0
984

Beograd, 15. jun 2017. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da ključni segment prevencije nasilja nad starijim osobama treba da bude obrazovni sistem u kome će se mlađe generacije odgajati u duhu međugeneracijske solidarnosti i tolerancije.

Poverenica je u saopštenju povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, navela da je ta vrsta nasilja prisutna u našem društvu ali i da najčešće ostaje sakrivena u okviru porodice, prenosi Beta.

"Godine ne smeju da budu prepreka za dostojanstven i bezbedan život. Da bi se stariji zaštitili od zlostavljanja i nasilja, veoma je važna stalna edukacija zaposlenih u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, policije, pravosudnog sistema", navela je poverenica.

Ona je dodala da značajnu ulogu u sprečavanju nasilja nad starijima ima civilni sektor koji, po njenim rečima, posebnu pažnju treba da posveti aktivnostima za smanjenje socijalne isključenosti i izolacije starijih osoba, kao faktorima rizika od nasilja.

Po rezultatima nedavnog istraživanja institucije poverenika, skoro polovina ispitanih koji imaju 85 ili više godina, suočena je sa otežanim pristupom zdravstvenim ustanovama a skoro trećina starijih od 75 godina suočava se sa barijerama prilikom kretanja ulicom, korišćenja javnog prevoza ili javnih površina.

Dan borbe protiv nasilja nad starijima prvi put je u svetu obeležen 15. juna 2006, a inicijator njegovog obeležavanja bila je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA).

U Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 15. juna 2007. na inicijativu Crvenog krsta Srbije i mreže "HumanaS" i od tada se svake godine obeležava u saradnji javnog i civilnog sektora.

UN su 19. decembra 2011. zvanično prepoznale zlostavljanje starijih kao javno-zdravstveni i socijalni problem a 15. juni kao Dan borbe protiv nasilja nad starima je uvršten u kalendar UN.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

BIRN o kontroli tržišta udžbenika u Srbiji

Beograd, 24. maj 2018. – Tržište udžbenika je bez jasne kontrole nadležnih in…