Naslovna Društvo Odbačena optužnica za zločin u Štrpcima

Odbačena optužnica za zločin u Štrpcima

3 min read
0
448
Spomenik ubijenima u Štrpcima

Beograd, 09. oktobar 2017.  – Sud u Beogradu odbacio je optužnicu protiv pet bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za ubistvo 20 putnika otetih iz voza u Štrpcima u Bosni i Hercegovini 1993. godine, uz obrazloženje da nije podneta od ovlašćenog tužioca.

Apelacioni sud u Beogradu je u petak odbacio optužbe protiv pet bivših pripadnika VRS zbog mučenja i ubistva 20 putnika nesrpske nacionalnosti kidnapovanih iz voza u Štrpcima u BiH 1993. godine, jer optužnicu nije podneo ovlašćeni tužilac za ratne zločine.

Sud je saopštio da je odbacio optužnicu jer u vreme njenog podnošenja mesto tužioca nije bilo popunjeno.

Isto je obrazloženje sud dao i kada je odbacio optužnicu za ratne zločine u predmetu protiv osam bivših policajaca optuženih za masakr Bošnjaka iz Srebrenice počinjen u selu Kravica u julu 1995. godine.

Međutim, u tom predmetu je nova tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković podnela zahtev za nastavak postupka, koji je na kraju prihvaćen.

Nepoznato je da li će Stanojković podneti sličan zahtev i u predmetu Štrpci.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je u martu 2015. godine podiglo optužnicu protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, zbog sumnje da su kao bivši pripadnici VRS učestvovali u otmici i ubistvu civilnih žrtava.

Predmet je više od dve godine bio u pravnom vakuumu, pošto je Viši sud u više navrata tražio da tužilaštvo otkloni nedostatke u optužnici protiv bivših pripadnika VRS. Optužnica je konačno potvrđena u maju ove godine.

Tekst Filipa Rudića, u celosti, možete pročitati na sajtu BIRN-a.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Urednik KRIK-a dobio spor protiv Ištvana Kaića

Beograd, 17. jul 2018. –  Ištvan Kaić, saradnik Insituta za javnu politi…