Naslovna Borba protiv korupcije Ograničiti diskreciona prava članovima komisija koji odlučuju o javnim sredstvima za OCD

Ograničiti diskreciona prava članovima komisija koji odlučuju o javnim sredstvima za OCD

3 min read
0
103

Beograd, 30. septembar 2017. – Agencija za borbu protiv korupcije pripremila je mišljenje o Nacrtu uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja.

Značaj izmena pravnog okvira u oblasti finansiranja programa od javnog interesa koje realizuju udruženja za sprečavanje korupcije prepoznat je i prilikom donošenja Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period od 2013. do 2018. .

Predloženim rešenjima nisu obuhvaćene sve izmene pomenute u Revidiranom akcionom planu za sprovođenje Strategije, kao i one koje su od značaja za otklanjanje rizika korupcije u ovoj oblasti.

Konkretno, predloženim izmenama i dopunama nije obuhvaćeno uvođenje obaveze udruženja da prilikom podnošenja aplikacije za dodelu sredstava iz javnih izvora podnose interni akt o antikorupcijskoj politici, niti je u dovoljnoj meri unapređen okvir koji se odnosi na kriterijume, uslove, obim, način i postupak dodele sredstava, odnosno nisu u dovoljnoj meri ograničena diskreciona prava članova komisije koji odlučuju o sredstvima koja će se dodeljivati udruženjima.

U cilju unapređenja transparentnosti, Nacrtom uredbe trebalo bi predvideti obavezu nadležnih organa da objavljuju na svojoj zvaničnoj internet stranici odluke o izboru programa ili projekata kojima se iz budžeta Republike Srbije dodeljuju sredstva, njihovu sadržinu, kao i ugovore sa korisnicima sredstava.

Pored pomenutih, Nacrt uredbe sadrži i nedostatke koji se tiču pravnih praznina, davanja širokih diskrecionih ovlašćenja nadležnim organima, nepostojanja rokova i upotrebe nepreciznih formulacija.

Agencija za borbu protiv korupcije smatra da je otklanjanje identifikovanih nedostataka značajno za stvaranje adekvatnog pravnog okvira u oblasti u oblasti finansiranja programa od javnog interesa koje realizuju udruženja.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Savet za borbu protiv korupcije je ovlašćen da se bori protiv sistemske korupcije

Beograd, 13. oktobar 2017. – Povodom izjave gradskog menadžera Gorana Vesića sa…