Naslovna Borba protiv korupcije Ograničiti diskreciona prava članovima komisija koji odlučuju o javnim sredstvima za OCD

Ograničiti diskreciona prava članovima komisija koji odlučuju o javnim sredstvima za OCD

3 min read
0
494
lanac

Beograd, 30. septembar 2017. – Agencija za borbu protiv korupcije pripremila je mišljenje o Nacrtu uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja.

Značaj izmena pravnog okvira u oblasti finansiranja programa od javnog interesa koje realizuju udruženja za sprečavanje korupcije prepoznat je i prilikom donošenja Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period od 2013. do 2018. .

Predloženim rešenjima nisu obuhvaćene sve izmene pomenute u Revidiranom akcionom planu za sprovođenje Strategije, kao i one koje su od značaja za otklanjanje rizika korupcije u ovoj oblasti.

Konkretno, predloženim izmenama i dopunama nije obuhvaćeno uvođenje obaveze udruženja da prilikom podnošenja aplikacije za dodelu sredstava iz javnih izvora podnose interni akt o antikorupcijskoj politici, niti je u dovoljnoj meri unapređen okvir koji se odnosi na kriterijume, uslove, obim, način i postupak dodele sredstava, odnosno nisu u dovoljnoj meri ograničena diskreciona prava članova komisije koji odlučuju o sredstvima koja će se dodeljivati udruženjima.

U cilju unapređenja transparentnosti, Nacrtom uredbe trebalo bi predvideti obavezu nadležnih organa da objavljuju na svojoj zvaničnoj internet stranici odluke o izboru programa ili projekata kojima se iz budžeta Republike Srbije dodeljuju sredstva, njihovu sadržinu, kao i ugovore sa korisnicima sredstava.

Pored pomenutih, Nacrt uredbe sadrži i nedostatke koji se tiču pravnih praznina, davanja širokih diskrecionih ovlašćenja nadležnim organima, nepostojanja rokova i upotrebe nepreciznih formulacija.

Agencija za borbu protiv korupcije smatra da je otklanjanje identifikovanih nedostataka značajno za stvaranje adekvatnog pravnog okvira u oblasti u oblasti finansiranja programa od javnog interesa koje realizuju udruženja.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Požarevac: Šta je kvalifikacija da neko bude u telu za praćenje primene LAP-a za borbu protiv korupcije?

Požarevac, 10. jul 2018. – Pred Višim sudom u Požarevcu nastavljen je parničn…