Naslovna Civilno društvo Oslobođenje od PDV-a za učesnike programa “Evropa za građane i građanke”

Oslobođenje od PDV-a za učesnike programa “Evropa za građane i građanke”

3 min read
0
538
evro

Beograd, 11. avgust 2017. – Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom obaveštava sve učesnike EU programa „Evropa za građane i građanke“ da je, na osnovu mišljenja dobijenog od strane Ministarstva finansija, Sektora za fiskalni sistem od 10. jula 2017. godine, moguće oslobođenje od poreza na dodatu vrednost (PDV) za sve učesnike ovog programa iz Srbije.

Poresko oslobođenje može se ostvariti po proceduri propisanoj Pravilnikom o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom na odbitak prethodnog poreza. 

Kroz Program Evropske unije „Evropa za građane i građanke” promoviše se zajednička evropska istorija i vrednosti, i podstiče osećaj odgovornosti za način na koji će se Evropa razvijati.

Kroz ovaj program podstiče se učešće građana i građanki u svim vidovima života Zajednice, te im tako omogućuje da učestvuju u izgradnji i povezanosti Evrope. Opšti ciljevi programa su doprinos razumevanju Evropske unije, njene istorije i različitosti, promovisanje evropskog građanstva i unapređenje građanskog i demokratskog učešća na nivou EU.

Pravo učešća u programu EFC imaju organizacije iz država članica EU i ostale države koje imaju potpisan međunarodni sporazum (države kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU i države članice EFTA).

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom je nacionalna kontakt tačka za EU program „Evropa za građane i građanke“,

Korisnici mogu biti neprofitne organizacije, pre svega organizacije civilnog društva (nevladine organizacije), lokalne samouprave i javne ustanove poput muzeja, arhiva, obrazovnih i ustanova kulture.

Podsećamo, Program „Evropa za građane i građanke” je od novembra 2012. godine otvoren i za učesnike iz Republike Srbije. Novi program „Evropa za građane i građanke” uspostavljen je Uredbom Saveta (EU) broj 390/2014 od 14. aprila 2014. godine, a sprovodi se u tekućem budžetskom periodu od 2014. do 2020. godine.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Seminar za novinare/ke iz srednje i istočne Europe

Lajpcig, 20. jul 2018. – Fondacija za obrazovanje novinara nemačke savezne pokr…