Naslovna Politika Popović tužbama vrši politički i finansijski pritisak na KRIK

Popović tužbama vrši politički i finansijski pritisak na KRIK

4 min read
0
371
Nenad Popović

Beograd, 1. februar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je da gomilanje tužbi ministra i kako se navodi,"kontroverznog biznismena" Nenada Popovića protiv portala KRIK-a predstavlja politički pritisak na taj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja.

Koalicija koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija ocenila je da se i ranije dešavalo da "moćnici koji raspolažu ogromnim državnim i privatnim resursima – serijskim tužbama vrše pritisak na medije".

"Cilj je da otežaju ili onemoguće njegovo funkcionisanje. I pre bilo kakve presude mediji su praktično kažnjeni, jer plaćaju značajne sudske takse i druge troškove odbrane koji ponekad prevazilaze njihove mogućnosti ili značajno otežavaju njihov rad", piše u saopštenju.

Podseća se da su raznim vrstama pritisaka višestruko izloženi "mediji koji nisu bliski vlasti" i da im je ujedno "onemogućen pristup bilo kakvim državnim fondovima, odnosno novcu građana koji se trenutno "nekontrolisano sliva na račune podobnih medijskih kuća".

"Osim tužbi i čestih presuda koje ne idu u korist nezavisnim medijima, pritisci se ogledaju i u veoma čestim posetama raznih inspekcijskih službi, kao i u brojnim pretnjama i uvredama koji uglavnom ostaju nesankcionisane", navela je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

Koalicija je podsetila i da se ni dva i po meseca od sastanka predstavnika Grupe za slobodu medija sa premijerkom Anom Brnabić i predaje zahteva za poboljšanje medijske situacija, "ništa suštinski nije promenilo".

"Smatramo da je u ovim vremenima, kada iz medijske sfere svakodnevno pristižu loše vesti, potrebno pokazati visok stepen međusobnog uvažavanja i solidarnosti unutar onog dela medijske zajednice koji poštuje profesionalne standarde i nije pod kontrolom vlasti", dodaje se u saopštenju.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović četiri puta je tužio redakciju KRIK-a zbog otkrića u okviru međunarodnog projekta "Rajski papiri", objavio je taj portal.

Novinari su tada objavili autentičnu dokumentaciju koja pokazuje da ministar u svom vlasništvu ima najmanje sedam ofšor kompanija i da se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 100 miliona dolara.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Revizija Akcionog plana za poglavlje 24 do kraja godine

Beograd, 25. maj 2018. –  Srbija planira da do kraja godine završi reviz…