Naslovna Politika Poverenik: Zaštita podataka o ličnosti je trajni zadatak u pregovorima sa EU

Poverenik: Zaštita podataka o ličnosti je trajni zadatak u pregovorima sa EU

4 min read
0
514
Rodoljub Šabić

Beograd, 15. jun 2017.(euractiv) – Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je predstavio novi model zakona u toj oblasti, koji bi, kako je navedeno, trebalo da je unapredi i približi evropskim standardima.

Neke od novina su precizno utvrđeni video nadzor i biometrijski podaci, bolja zaštita prilikom automatizovane obrade podataka i veće obaveze rukovodilaca kada je reč o bezbednosti podataka.

Na konferenciji za novinare u Beogradu najavljeno je i da će novi model zakona biti stavljen na raspolaganje novoj Vladi, a očekuje se da će ga ona što pre staviti u formalnu proceduru i pokazati razumevanja za inovacije i popravljanje važećih propisa koji su usvojeni pre gotovo deceniju.

"Oblasti zaštite podataka od ličnosti se pristupa neodgovorno i na neadekvatan način", ocenio je Šabić i dodao da je potreba da bude donet novi zakon uočena vrlo brzo posle stupanja na snagu važećeg koji je usvojen 2008. godine.

Prema njegovim rečima, Srbiji je izmena Zakona o zaštiti podataka o ličnosti potrebna zbog bolje zaštite ustavnih prava njenih građana, kao i zbog pridruživanja EU.

Podsetio je i na to da u 2018. na snagu stupa opšta uredba EU o zaštiti podataka o ličnosti, koja bi, one koji je se ne pridržavaju, mogla da košta i godišnjeg profita.

“Zaštita podataka o ličnosti je trajni zadatak u pregovorima sa EU”, ukazao je poverenik.

Saradnik Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Aleksandar Resanović je predstavljajući novi model zakona kao najvažnije novine istakao da su precizno i detaljno utvrđeni video nadzor i biometrijski podaci, što je u važećem zakonu potpuno izostalo.

Definisana je i bolja zaštita prilikom automatizovane obrade podataka, posebno kada su deca u pitanju.

Predviđena je i veća odgovornost i obaveze rukovodilaca, koji treba da vode računa o bezbednosti podataka.

Prava bi, prema novom modelu zakona, trebalo da se štite i pred Poverenikom za zaštitu podataka o ličnosti, kao pred drugostepenim organom koji bi odlučivao o žalbama.

Govoreći o stanju zaštite podataka o ličnosti u Srbiji, Šabić je rad sudstva i  tužilaštva u pojedinim slučajevima ocenio kao poražavajući.

Istakao je problem nekažnjivosti zbog koje, kako je ocenio, mnogi i ne vide zbog čega bi se uopšte i pridržavali zakona.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Samorukov: Zapadni Balkan nije među prioritetima Kremlja

Moskva, 23. mart 2018. –  Zapadni Balkan nije među prioritetima ruske spoljne p…