Naslovna Politika Pre 15 godina ubijen je premijer Zoran Đinđić

Pre 15 godina ubijen je premijer Zoran Đinđić

2 min read
0
344
Zoran Đinđić

Beograd, 12. mart 2018. – Na današnji dan pre 15 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić.

On je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Podsećamo na tekst koji smo preneli na današnji dan pre godinu dana, autora Bojana Đurića i Ivana Andrića, koji je objavljen na portalu Novi pogledi. Radi se o imresivnoj listi rezultata političke karijere Zorana Đinđića.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

KRIK: Lončar medicinskim izveštajima omogućio kriminalcu bliskom zemunskom klanu da izbegava suđenja

Beograd, 18. jun 2018. – Aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar na početku svoje…