Naslovna Civilno društvo Rani brakovi krše osnovna prava dece, najmlađa devojčica udata sa 11 godina

Rani brakovi krše osnovna prava dece, najmlađa devojčica udata sa 11 godina

7 min read
0
339

Beograd, 11. oktobar 2017. – Uskraćivanje prava devojčicama, a i dečacima, na detinjstvo zbog ranih brakova, ali i na izbor partnera, predstavlja ozbiljan oblik kršenja ljudskih prava a ne deo romske tradicije i u rešavanju tog problema neophodna je koordinisana aktivnost svih društvenih činilaca, izjavila je direktorka Romske ženske mreže "Bibija" Slavica Vasić.

Na skupu povodom Međunarodnog dana devojčica, koji se obeležava 11. oktobra, ocenjeno je da iza dečijih brakova stoje stereotipi, patrijarhalna sredina i siromaštvo.

"Kada bi se tako nešto dogodilo u većinskoj populaciji odmah bi bio alarmiran centar za socijalni rad, a kada se krše prava romske dece reakcije nema jer kažu: 'To je deo njihove tradicije", rekla je Vasić na skupu posvećenom sprečavanju ranih brakova, u organizaciji Unicefa i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Na skupu je rečeno da je u Srbiji najmlađa devojčica stupila u brak sa 11 godina i porodila se sa 11 i po.

Vasić je navela da romski lideri nisu zainteresovani da se uključe u rešavanje tog problema i izrazila nezadovoljstvo što skupu nije prisustvovao niko iz Nacionalnog saveta Roma.

Na skupu na kome je predstavljeno i najnovije istraživanje Etnografskog instituta o dečijim brakovima u romskoj populaciji u Srbiji, zaključeno je da bez zajedničkih napora svih društvenih aktera nije moguće ostvariti očekivane pomake, predviđene Agendom 2030.

Naučni saradnik Instituta Ivan Đorđević, koji je predstavio istraživanje, rekao je da glavni razlozi za rane brakove leže i u getoizaciji, lošoj obrazovnoj strukturi, slaboj integraciji i začaranom krugu – "staklenoj tavanici" koja se zbog svega toga teško probija.

Prema njegovim rečima, važno je između ostalog romskoj deci obezbediti ulazak i ostajanje u obrazovnom sistemu.

Na skupu je rečeno da je broj devojčica iz romskih naselja koje se udaju pre 18 godina u Srbiji u porastu – od 46% u 2005. godini na 54% u 2010 i na 60% u  2014.

"Blizu 60% devojčica iz romskih naselja udaje se pre 18. godine, dok je u opštoj populaciji taj deo 7% a jedna jedna od pet devojčica i žena iz romskih naselja stupila je u brak pre 15. godine", rezultat je istraživanja Unicefa iz 2014. godine.

Savetnica predsednice vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Branka Drašković rekla je da je cilj društva da sruši barijere koje sprečavaju devojčice da ispune pune potencijale.

Drašković je dodala da su stereotipi i patrijarhalna sredina i siromaštvo razlozi za dečje brakove koji ih obespravljuju.

Zamenica direktora Unicefa u Srbiji Severine Leonardi ocenila je da dečji brakovi, u koje će samo ove godine u svetu stupiti 15 miliona devojčica, predstavljaju fundamentalno kršenje ljudskih prava.

"Svake dve sekunde jedno dete stupi u brak, ta deca ne zaslužuju da budu mlade i mladoženje i roditelji", rekla je Leonardi i dodala da se na taj način deci ugrožava lična dobrobit, pravo na obrazovanje i zapošljavanje.

Ako do 2030. godine želimo da ostvarimo Ciljeve održivog razvoja, i obezbedimo poštovanje ljudskih prava devojčica i žena, moramo da delujemo odmah i prekinemo praksu dečijih brakova, rekla je Leonardi.

Učesnici konferencije nisu mogli da kažu konkrente brojke romske dece koja sklope brakove u Srbiji pre 18. godine, između ostalog i zato što tačan broj pripadnika romske zajednice nije poznat.

Đorđević je dodao da u Beogradu živi 90.000 Roma ali da se procenjuje da ih ukupno ima između 250.000 i 500.000.

Prema njegovim rečima, u istraživanje nisu integrisana deca, već oni koji imaju takva iskustva – roditelji, njihovi poznanici ali i oni koji ne poznaju one koji su stupili u rani brak.

Prema podacima NVO sektora koje su mediji preneli, najmanje 2.000 nelegalnih, maloletničkih brakova godišnje bude sklopljeno u Srbiji, ali to nije konačna brojka jer se ne vodi zvanična statistika. Od toga su 10% dečaci, preneo je Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Seminar za novinare/ke iz srednje i istočne Europe

Lajpcig, 20. jul 2018. – Fondacija za obrazovanje novinara nemačke savezne pokr…