Naslovna Politika REM krije audio-zapis sa sednice na kojoj su u Upravni odbor RTS-a izabrani Krstić i Panović

REM krije audio-zapis sa sednice na kojoj su u Upravni odbor RTS-a izabrani Krstić i Panović

2 min read
0
431
Regulatorno telo za elektronske medije (REM)

Beograd, 11. oktobar 2017. – Regulatorno telo za elektronske medije odbilo je da dostavi Cenzolovci audio-snimak sa sednice Saveta na kojoj su za članove Upravnog odbora RTS-a izabrani Nebojša Krstić i Zoran Panović, uz obrazloženje da će se o zahtevu novinara odlučivati „na narednoj redovnoj sednici“. Nisu naveli kada će se ona održati.

Zbog kontroverzi koje naročito prate izbor Nebojše Krstića, Cenzolovka je od REM-a zatražili audio-zapis i stenogram sa te sednice, ali je REM zahtev odbio, uz obrazloženje da, prema Zakonu o elektronskim medijima, sve odluke u REM-u donosi Savet, pa će se i o ovom zahtevu odlučivati na nekoj od narednih sednica.

Imajući u vidu da Savet Regulatora o zahtevima stranaka odlučuje na sednicama Saveta većanjem i glasanjem… obaveštavamo Vas da će Vaš zahtev za pristup informacijama od javnog značaja biti uvršten na dnevni red na narednoj redovnoj sednici Saveta“, navodi se u odgovoru REM-a.

Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja, međutim, propisuje da institucije imaju rok od 15 dana da dostave informacije ili, ukoliko iz opravdanih razloga to ne mogu da učine u datom periodu, mogu zatražiti dodatni rok do 40 dana, što REM nije učinio.

Zbog izbegavanja REM-a da javnosti u zakonskom roku dostavi snimak, novinari su uputili žalbu povereniku za informacije od javnog značaja.

Tekst Marije Vučić, u celosti možete pročitati na portalu Cenzolovka.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…