Naslovna Politika Sa skupa u Beogradu zatraženo da se obezbedi održavanje fer izbora

Sa skupa u Beogradu zatraženo da se obezbedi održavanje fer izbora

5 min read
0
556

Beograd, 06. oktobar 2017. – U centru Beograda je održan skup Pokreta slobodnih građana sa koga je od vlasti zatraženo da obezbedi održavanje fer, poštenih i slobodnih izbora za predstojeće lokalne izbore u Beogradu.

Postavljeno je pet zahteva među kojima je prvi da se ovlašćenim licima iz opozicionih stranka omogući uvid u uređen i jasan birački spisak.

U okviru tog zahteva je da i osobe koje nemaju prijavljeno prebivalište šest meseci pre održavanja izbora u Beograd nemaju pravo da glasaju.

Zatraženo je i da gradska izborna komisija bude formirana u skladu sa zakonom, a da u njoj ni jedna stranka ili koalicija ne može da ima više od polovinu članova.

Zahteve je pročitao advokat Vladimir Gajić istakavši da su ih dogovorili Vuka Jeremić, u ime inicijativnog odbora Narodne stranke, i Pokret slobodnih građana Saše Jankovića.

Gajić je rekao da tu spada i obezbeđivanje jednakog tretmana vlasti i opozicije u medijima kao i da nadležna regulatorna tela rade svoj posao i omoguće poštovanje zakona o medijima i informisanju.

Prema njegovim rečima, jedan od zahteva je i da se eleminiše prisustvo nosilaca javnih funkcija u informativnim programima dve sedmice pre održavanja izbora.

Gajić je rekao i da se traži da nosioci javnih funkcija ne zloupotrebljavaju državne resurse u cilju predizborne kampanje.

"Od vlasti tražimo i da obezbedi dai zbore prate domaći i međunarodni posmatrači", rekao je Gajić koji je istakao i da okupljeni apeluju na građane da ne dozvole da im vlast oduzme njihova prirodna prava.

Gluma Sergej Trifunović je rekao da je večerašnji prvi u niz protesta a najavio je sledeći za 20. oktobar.

"Mi nismo opozicija, mi smo pozicija jer je pozicija tamo gde su razum, istina, demokratija… oni su opozcija", rekao je Trifunović koji je prethodno pročitao pesmu Vladislava Petkovića Disa iz 1909. u kojoj poznati pesnik ukazuje na pogubno ponašanje, po narod i državu tadašnjih vlasti.

Prema njegovim rečima, da je Dis tu pesmu napisao ovih dana, sigurno bi mu policija zakucala na vrata.

Na skupu su govorili i aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, reditelj Janko Baljak, književnik Gojko Tešić i student i aktivista Filip Vukša, koji su oštro kritikovali aktuelnu vglast predvođenu Srpskom naprednom strankom.

Okupljeni na Trgu Republike nosili su zastave Srbije i Pokreta slobodnih građana, a postavljen je i velik transparent na kome je pisalo "Protiv izborne krađe", što je bio i moto okupljanja.

Među okupljenima su bili lider pokreta Saša Janković, predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, bivši predsednički kandidat Vuk Jeremić, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Balša Božovića kao i narodni poslanik iz Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…