Naslovna Politika Evropska unija Španija traži evrobudžet i evroobveznice

Španija traži evrobudžet i evroobveznice

4 min read
0
404
Španija

Madrid, 09. avgust 2017. – Vlada Španije namerava da privoli partnere u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji da se stvori dublja ekonomska i monetarna unija tako što bi se osnovao budžet evrozone i imenovao ministar finansija bloka.

Premijer Mariano Rahoj je rekao da će njegova zemlja te dve stvari zahtevati na samitu sa pomenutim partnerima 28. avgusta.

"Nastavićemo da radimo na produbljivanju ekonomske i monetarne unije'', rekao je Rahoj, inače konzervativac, nakon sastanka sa kraljem Felipeom na Majorci.

''Španija podržava evropskog finansijskog ministra i evrobudžet koji bi progresivno približio životni standard i bogatstvo u svim evropskim zemljama," rekao je Rahoj, uoči samita u Parizu kojem je domaćin predsednik Emanuel Makron, inače istomišljenik u vezi s jačanjem evropskih institucija.

"Španija će se kladiti na postojanje evroobveznica, na njihovu emisiju iz evropskog trezora", kazao je Rahoj, dodajući da će to ojačati kredibilitet tržišta evrozone.

Konzervativna vlada Španije podržala je zahteve za dubljom integracijom unutar evrozone, sugerišući Briselu da bi članice bloka trebalo da približe neke aspekte upravljanja dugom i dele budžet u borbi protiv kriznih šokova.

Španski ministar ekonomije Luis de Guindos je još u junu zahtevao dublju reformu evrozone koja bi uključila stvaranje "Evropskog monetarnog fonda" i odluke o "određenim procentima nacionalnih budžeta".

On je za Fajnenšl tajms rekao da Bregzit i (američki predsednik Donald) Tramp guraju Evropu i jedinstvenu valutnu zonu ka većoj integraciji, iako će predložene promene zahtevati amandmane na postojeće ugovore.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je nagovestila da će podržati predloge mada je uoči izbora u septembru suočena sa snažnim otporom javnosti.

U intervjuu za jedne regionalne novine, Makron, koji takođe favorizuje čvršće evropske integracije, izjavio je da Nemačka zapravo ima koristi od "nefunkcionalne" evrozone.

"Nikada Nemačkoj nisam zamerao konkurentnost … ali deo nemačke konkuretnosti je u slabosti evrozone i slabijim ekonomijama drugih zemalja," objasnio je Makron.

On je ipak ponovio da nije pristalica pretvaranja nacionalnih dugova zemalja evrozone u jedinstvenu korpu duga čitave evrozone.

"Nemačka … ima jaku ekonomiju, ali i demografsku slabost, ekonomski i trgovinski disbalans sa susedima i podeljenu odgovornost da evru pruži budućnost kakvu zaslužuje."

EU je nedovršen projekat i zahtevaće promene ugovora koje će dovesti do više sastanaka između zemalja članica evrozone, rekao je, između ostalog, Makron u pomenutom intervjuu, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…