Naslovna Politika Srbija ključni partner EU u upravljanju migrantskom krizom

Srbija ključni partner EU u upravljanju migrantskom krizom

3 min read
0
373

Beograd, 09. oktobar 2017. – Srbija je ključni partner Evropske unije (EU) u upravljanju izbegličkom krizom koja ne poznaje granice, izjavio je u Beogradu evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristos Stilijanidis. 

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Stilijanidis je rekao da je izrazio zahvalnost Beogradu na svim aspektima saradnje u vezi sa migrantskom i izbegličkom krizom.

"Srbija je ključni partner EU i (predsednik Evropske komisije Žan Klod) Junker je istakao tokom govora o stanju EU u septembru ulogu Srbije na Zapadnom Balkanu, ali i evropsku perspektivu čitavog Zapadnog Balkana”, rekao je Stilijanidis.

Pohvalivši gostoprimljivost vlade i naroda Srbije, on je rekao da Evropska komisija i on lično "cene posvećenost Srbije problemu jer uviđaju da se upravljaju istim moralnim kompasom".

"Srbija je deo Evrope i ključi je partner u upravljanju izbegličkom krizom koja ne zna za granice", rekao je evropski komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama.

Stilijanidis, koji je tokom vikenda obišao prihvatni centar za izbeglice u Obrenovcu, podsetio je da je EU u svrhu humanitarne pomoći u Srbiji izdvojila 25 miliona evra, a da je ukupno izdvojila više od 80 miliona evra pomoći Srbiji u migranstkoj krizi od 2015. godine.

Prema njegovim rečima, potrebno je rešavati osnovne uzročnike izbegličke krize.

"Nažalost, za to ne postoji humanitarno rešenje već samo političko", naveo je Stilijanidis i izrazio uverenje da je glavni cilj fokusiranje na uzroke problema u Siriji, Avganistanu, Iraku.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Ladan oblog: Intervju za posao kao nagradna igra za fejsbuk drugare

Oslo, 21. jul 2018. – Slavica Sabo Tripković (Valjevka, novinarka, humoristkinj…