Naslovna Društvo Srbija na smetlišta baca milione evra vredne sirovine

Srbija na smetlišta baca milione evra vredne sirovine

3 min read
0
199

Valjevo, 13. oktobar 2017. – Analiza upravljanja otpadom, koju je uradilo udruženje Ars Nova iz Valjeva, pokazuje da svest o otpadu kao resursu u Srbiji i dalje ne postoji i da, usled nedostatka infrastrukture, loše organizacije i izostanka primene savremenih tehnologija, Srbija, godišnje, na smetlišta baci sirovine vredne više miliona evra.

Analizu upravljanja otpadom izradilo je udruženje Ars Nova iz Valjeva, u okviru projekta Provera EU stvarnosti koji se realizuje u partnerstvu sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju. 

Kako bi se rešio problem nesanitarnog odlaganja otpada u 11 opština Kolubarskog regiona, udruženje je pokrenulo inicijativu za rešavanje statusa regionalne deponije koja već dve godine čeka dozvolu nadležnih organa. 

Prema procenama nadležnih organa u Srbiji se danas organizovano sakuplja i skladišti oko 60% komunalnog otpada (komunalni otpad jeste otpad iz domaćinstava – kućni otpad –  kao i drugi otpad koji je zbog svoje prirode ili sastava sličan otpadu iz domaćinstva), pri čemu je organizacija sakupljanja otpada u ruralnim područjima na znatno nižem nivou.

Analize pokazuju da u Srbiji, izuzev odlaganja na deponijama – što je sistem koji bi trebalo svesti na minimum, ne postoji sistemski organizovano odvojeno sakupljanje, sortiranje i reciklaža otpada. Postojeći stepen reciklaže, odnosno iskorišćenja otpada je jako nizak i iznosi manje oko 4 posto, dok je u zemljama Evropske unije taj procenat desetostruko veći ( reciklira se oko 40% komunalnog otpada).

Upravljanje otpadom, a naročito sakupljanje i razvrstavanje otpada je ekološko, ali i ekonomsko pitanje u kojem leži veliki potencijal što potvrđuje i podatak da industrija otpada u EU ostvaruje 24 milijarde evra godišnje i zapošljava pola miliona ljudi. 

Procene su da bi „zeleno zapošljavanje“ moglo direktno da utiče na smanjenje siromaštva i povećanje zaposlenosti te da bi stepen zaposlenosti u sektoru otpada mogao da poraste za oko 10%.

Tekst Jovane Strahinic, u celosti, možete pročitati na sajtu Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

AKPA traži od Ustavnog suda da se zaustavi izbor 52 zamenika tužioca

Beograd, 17. septembar 2018. – Alumni klub Prаvosudne аkаdemije (AKPA) sаop&sca…